Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с тялото, ако пием кафе всеки ден

Културата на кафето е пуснала толкова дълбоки корени във всекидневието ни, че е трудно да си представим живота без ободряващата напитка. Вижте какво се случва с организма ни под въздействие на редовната консумация на кафе.

Консумацията на кафе активира синтеза на хормона холецистокнин, с което започва процеса на храносмилане. Затова ако пиете кафе на гладно, се увеличава рискът от гастрит и киселини.

Повишава се киселинната среда в стомаха, кръвното налягане също тръгва нагоре.

Според някои диетолози кафето въздейства на обяната на вещеставата и може да провокира целулит.

Ободряващият ефект има и обратна страна - час след консумацията на кафе се повишава работоспособността, но след още един час се появява усещане за сънливост.

При бременните жени кофеинът прониква в плацентата и води до понижение на нивото на желязо в кръвта.

Кафето предизвиква привикване и понижава водния баланс в тялото.

Защо не е добре да пием кафе веднага след събуждане?

Хормонът кортизол е ключов за органзима ни в течение на целия ден - той ни помага да се събудим и да заспим. Ако пием кафе веднага след ставане от сън, блокираме синтеза на кортизол, затова след известно време отново ни се иска да си легнем.

Кое е безопасното количество

Според специалистите между 1 и 3 кафета дневно са оптималният вариант. Следете реакциите на организма си и сами определете дозата, която ви влияе най-добре. Консумацията на 4 и повече кафета дневно е знак за зависимост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X