Напишете дума/думи за търсене

Причини за застоя в отслабването и решения за него

Казваме, че сме „в плато“, когато каквото и да правим, стрелката на кантара не помръдва.

Използваме тази фраза, за да опишем състоянието на застой в процеса на отслабване.

Как се стига до това състояние и какви са начините за излизане от платото ще ви разясня на разбираем език в тази статия.

Защо се стига до плато, когато опитваме да сваляме килограми?

„Блокирането“ на стрелката на кантара обикновено възниква в два периода:
- непосредствено след като сте започнали да сваляте килограми
- и отново точно преди да успеете да свалите последните няколко (2-10) килограма до целта ви.
Този застой определено вбесява повечето хора и им действа демотивиращо, защото не виждат плодовете от положените усилия. Картината става още по-неприятна като добавим, че периодът на плато в диетата може да продължи от няколко дни до месеци...

Ако и вие сте изпадали в подобно плато, сигурно се чудите „Къде греша?“.
Истината е, че достигането до етап на плато е нещо напълно обичайно. Свалянето на килогами води до промяна в телесната композиция и съответно в промяна на нуждите на тялото ви от храна.

Има няколко основни причини теглото ви да достигне до плато:

- Тялото влиза в „икономичен режим“

Впоследствие на постоянни и периодични гладувания и ограничения, тялото се адаптира и започва да се защитава срещу последващо намаляване на килограмите. С една дума – тялото влиза в режим за защита и започва да си пази запаси. 

- Намаляване на мускулната маса

Когато килограмите вървят надолу, вие сваляте не само мазнини, но и малко количество мускулна маса. До 25% от свалените килограми идват от мускулите. Колкото по-крайна и ограничителна е дадена диета, толкова по-близо до максималния процент е загубата на мускули. Поради факта че мускулната маса е жизнено важна за поддържането на отличен метаболизъм, намаляването й логично води и до намаляване темповете на обмяната на веществата. А от там и до застой в свалянето на килограми.

- Енергоприемът ви надвишава енергоразхода
При повечето хора, които спазват диета има обратна пропорционалност между постигнатия успех и нивото на изпълнение на диетата. С други думи, колкото повече килограми сваляме, толкова повече се отпускаме и сме все по-малко стриктни в изпълнението на режима или диетата, които спазваме. Резултатът е поддържане на постигнатите килограми, вместо продължаване на свалянето. Колкото по-дълго продължава това поведение, толкова по-голяма е вероятността да започнем да качваме килограми, особено ако не сме успели да променим навиците си.

- Други вероятни причини, които могат да повлияят на процеса на отслабване включват проблеми с щитовидната жлеза, лекарства, които приемате, менопауза, спиране на цигарите и други специфични здравословни състояния.

Най-честата и най-вероятна причина за достигане до плато

Най-вероятната причина за достигане до плато е забавянето на процеса на обмяна на веществата в организма в последствие на бързо сваляне на килограми или на постоянни и периодични гладувания и ограничения.

Когато се създава калориен дефицит, тялото е принудено да го покрива за сметка на запасите си, но също така е принудено постепенно да се приспособява към все по- икономичен режим на работа. Поради тази причина всяко следващо ограничение трябва да е по-строго. Тялото е в защитна позиция и всеки път, когато волята се изчерпи и се яде повече , тялото е склонно да трупа запаси... И свалянето на килограми спира.

Не можем да гладуваме вечно, нали така?

Необходимо е да започне да се приема храна редовно, показвайки на тялото, че вече ще получава необходимата енергия и няма причина да продължи да трупа запаси. В подобни случаи е много важно правилно да се определят калорийните нужди, да се преценят точните количества и да започне постепенно захранване с цел да се ускори обмяната на веществата и да приключи омагьосания кръг на гладуване и йо-йо ефекта.

Как да излезем от платото

Какъв е начинът да излезем от платото и да свалим и последните десетина излишни килограми?

С една дума – отговорът е „постоянство“.
Не оставяйте платото да ви демотивира да продължитеили да ви попречи да се насладите на успеха, който сте постигнали досега.

Ето няколко начина да преодолеете платото:


- Опитайте да увеличите физическата си активност, ако това е възможно. Ако фитнес залите и груповите тренировки не са във вашия стил, достатъчно ще е да вървите повече и/или да правите редовни упражнения в дома си. Физическата активност и натоварване са изключително важни за задвижване на забавения метаболизъм - бъдете умерени.

- Обръщайте по-голямо внимание на размера на порциите си и на междинните хранения. Запитайте се „Изпълнявам ли режима си толкова стриктно, както в началото?“. Ако отговорът ви не е категорично „Да“, върнете се към доброто изпълнение и стрелката на кантара най-вероятно ще се раздвижи отново.

- Фокусирайте се върху положителните аспекти на свалените досега килограми – за здравето и самочувствието ви. Припомняйте си ги често, за да продължите да сте мотивирани.

- Разнообразете диетата си. Ако спазвате някоя от популярните масови диети, това няма да е лесно, защото там правилата и ограниченията са прекалено стриктни. Но ако следвате балансиран хранителен режим, имате поле за интерпретация и разнообразие.

- Ревизирайте целта си и бъдете сигурни, че тя е реалистична и необходима.

Понякога платото е знак, че килограмите, които сме постигнали, са перфектните за нас и можем да преминем на режим за поддържане, а не за сваляне. Замислете се – ако сте свалили 30 кг и ви мъчат последните 5 кг до целта ви – дали си струва да се ядосвате?

В заключение – достигането до плато в процеса на отслабване, е обичайно и не бива да допускате да ви демотивира или да ви попречи да се насладите на успеха си. Ако в момента сте достигнали до застой – помислете дали това не е знак да минете на режим за поддържане на килограмите. Ако желаете да продължите да сваляте, винаги има начин да накараме стрелката на кантара да се задвижи отново. Искрено ви съветвам да изберете такъв начин, който да е щадящ за физическото и психическото ви здраве. Можете!

Може да видите още съвети за храненето от Ипократис Пападимитракос и да изберете Вашата програма в https://ipokratis.bg.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X