Напишете дума/думи за търсене

Как да отслабна за лятото

Март месец дойде и най-вероятно вече започвате да си задавате въпроса „Как да отслабна за лятото?“. Ако искате това да е последната година, в която този въпрос ви измъчва – продължете да четете.

Основните сценарии в реакциите на хората на въпроса „Как да отслабна за лятото?“ са два:

1. В първия и по-често срещан сценарий – няма предприето действие, а само нарастващ стрес, който ескалира през юни.

2. Вторият сценарий – който води до успех – е започване на осъзнати действия в посока постигане на желаните килограми, в момента на задаване на въпроса.

Диетологът Ипократис Пападимитракос споделя как протичат и се развиват и двата сценария, базирайки се на дългогодишните си наблюдения и работа с хора с проблеми с килограмите.

Първи сценарий: Липса на действия

Въпросът „Как да отслабна за лятото?“ започва да ни тормози още с първите слънчеви дни на месец март. Казваме си, че има време и не предприемаме никакви действия чак до юни, но въпросът продължава да ни интересува и започва да ни стресира.

Идва месец юни, планирали сме лятната си почивка и осъзнаваме, че имаме много кратко време да свалим излишните килограми. Изнервени сме и се ядосваме на себе си, че не сме започнали по-рано. В този момент, най-често решаваме да намалим драстично храната си и да гладуваме няколко дни с цел отслабване.

Понякога успяваме да свалим няколко килограма, с цената на глад, нерви и разклатено здраве, понякога не. След като лятната ни почивка приключи, започваме отново да се храним както преди, свалените килограми се връщат и през следващия месец март отново започваме да мислим върху въпроса „Как да отслабна за лятото?“... И така – всяка година.

Не ви ли се струва, че има нещо объркано в това?

Нужно ли е да водим една и съща битка с килограмите всяка година?

Отговорът е „Не.“ И тук идва мястото на втория сценарий.

Втори сценарий: Предприемаме осъзнати действия

Въпросът „Как да отслабна за лятото?“ започва да се върти в главата ни още от месец март. Решаваме, че ще предприемем действия веднага.

Разполагаме с достатъчно време, което означава, че можем да се съобразим с правилата за здравословно отслабване и да сваляме около 1-1,5 кг на седмица. Придържайки се към тези правила за три месеца ще сме успели да свалим около 15 кг – без глад, а с балансиран хранителен режим. А ако режимът, който изберем да спазваме е съобразен с нашето здравословно състояние, хранителни предпочитания и начин на живот – отслабването ще бъде още по-лесно и приятно.

Спазвайки режим, изготвен специално за нас, ще се научим да се храним правилно и постигането и задържането на желаните килограми ще се случи естествено и без стрес.

Кой сценарий ви допада повече?

Ако избирате втория – вижте кои са елементите, с които да внимавате:

Не гладувайте

Готови сте да изключите цели групи храни или да минете само на течности само и само да отслабнете за лятото? Но какво ще стане след това? Отговорът ви е ясен, нали? Изтърпявате, сваляте килограми и сте доволни. За кратко. Много бързо свалените килограми се връщат. Здравето ни се влошава. А търпението ни е изчерпано.

Тази година, опитайте да свалите излишните килограми без глад. Ако някоя диета ви кара да гладувате постоянно, то най-вероятно тя не е здравословна.

Да, вярно е, че понякога се налага да намалим драстично порциите си, ако искаме да свалим килограми, но това не означава, че трябва да гладуваме. Означава, че трябва да консумираме достатъчното за нас количество.

Моята основна цел, при изготвянето на хранителени режими, е да помогна на всеки отделен човек да открие кое е подходящото точно за него количество храна. То е съобразено както със здравословното състояние на всеки, така и с конкретната цел, хранителни предпочитания и начин на живот.

Започвайки индивидуалния си режим, повечето хора се притесняват, че храната им е малко, но за около една седмица организмът свиква и те вече не изпитват глад – дори понякога храната в режима им започва да им се струва много. Спазването на режима им помага да осъзнаят кое е подходящото количество храна за тях. И постепенно свалят излишните килограми, като се хранят достатъчно.

Не търсете бърз, а постоянен ефект

Препоръчителният начин за сваляне на килограми е бавно и стабилно – около 1-1,5 кг на седмица. Това е правилото на здравословното отслабване и ни помогна да отслабнем контролирано и да задържим желаните килограми, избягвайки йо-йо ефекта.

2 -3 месеца са достатъчни да се разделим с вредните си хранителни навици и да започнем да се храним редовно, качествено и умерено. Ще свалим излишните килограми без глад, а с балансиран хранителен режим. Ще подобрим здравословното си състояние. През тези 2-3 месеца ще се научим да се храним правилно и правилното хранене ще се превърне в рутина. Свалените килограми няма да се върнат. За тази промяна са ни нужни само 2-3 месеца. Бавно ли ви се струва това?

Да, вярно е че можете да свалите 10 кг и за 10 дни с някоя от масовите популярни диети. Но какво се случва след това? Случва се следното – гладуваме 10 дни, изнервяме се, губим търпение, стресираме организма си, влошаваме здравето си, не научаваме нищо, освен да потискаме глада, сваляме килограмите. След месец-два йо-йо ефекта ни връхлита. Килограмите се връщат. Започваме отначало с някоя друга популярна диета за бързо отслабване…

В този случай поговорката „Който бърза, стига бавно“ е точно на място.

Не бързайте.

Грижете се за здравето си.

Тази година изберете да влезете във форма за лятото с индивидуален хранителен режим. По-лесно е. И е завинаги.

За още полезни съвети и поръчка на индивидуален хранителен режим влезте в www.topforma.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X