Напишете дума/думи за търсене

6 признака, че сте чувствителни към глутен

Глутенът с мълчалив убиец, защото може да причини хронични увреждания в цялото тяло.
Затова е по-добре да проверим дали имаме непоносимост към глутен.

1. Проблеми със стомашно-чревния тракт
Симптомите са свързани основно с червата - гадене, подуване на корема, диария, коремна болка и дори запек. Хората често свързват тези симптоми с други заболявания. А пациентите погрешно са диагностицирани със Синдром на раздразненото черво.

2. Необясними промени в теглото
Непоносимостта към глутен може да доведе както до отслабване, така и до напълняване без видима причина. Това се случва поради възпалителни процеси на клетъчно ниво и метаболитни нарушения. Разбира се, внезапната промяна в теглото може да съпътства други неприятни заболявания.

3. Хормонален дисбаланс
Има пряка връзка между непоносимостта към глутен и хормонални нарушения, които могат да се проявят като нередовен менструален цикъл, резки колебания в теглото, ПМС и нарушения на съня. Хормоналните проблеми, причинени от непоносимост към глутен, могат да се усилват многократно през пубертета, бременността и менопаузата.

4. Проблеми с централната нервна система
Глутенът увеличава възпалението и пропускливостта на червата. В резултат симптомите на чувствителност към глутен могат да включват проблеми с концентрацията, депресия, безпокойство, безсъние и умора. Хората с глутенова непоносимост са по-предразположени към мигрена, отколкото останалите хора. Човек, който е алергичен към глутен, може да изпита главоболие 30-60 минути след хранене.

5. Проблеми с кожата и ноктите
Кератозата на косата и херпетиформеният дерматит са 2 кожни състояния, пряко свързани с непоносимост към глутен. Симптомите включват сърбеж и обриви, които могат да се появят на ръцете, торса, лицето, задните части, лактите и линията на косата. Друг симптом са отслабените и чупливи нокти.

6. Лошо състояние на зъбите
При непоносимост към глутен се нарушава абсорбцията на необходимите елементи и минерали в червата. Това се отнася и за калция. Резултатът може да бъде проблеми със зъбите и устната кухина - свръхчувствителност на емайла, кариес на зъбите, кухини и язви на лигавицата.

Как да лекуваме чувствителността към глутен?
1. С помощта на кръвен тест
2. Като елиминираме глутена от диетата си. Съдържа се в пшеницата, ръжта, булгура, брашното, гриса...


Винаги четете етикетите на продуктите, които купувате. Бъдете здрави!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X