Напишете дума/думи за търсене

Заблуди за различните типове хляб

Хлябът неизменно присъства на трапезата ни. Дали бял, ръжен или пълнозърнест, всеки от нас консумира поне по една-две филии на ден. Какъв хляб всъщност ядем и как да избираме най-качествения ни съветват от асоциация “Активни потребители”.

Кафявият е диетичен

Много от потребителите смятат, че тъмните хлябове са най-здравословни, защото съдържат по-малко калории. Това обаче е мит. Разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е много голяма. А важният показател за диетично хранене е съдържанието на фибри. А то е най-високо при пълнозърнестите хлябове, които може да са с много по-бледи цветове. Цветът на хляба е тъмен, ако приготвен от ръжено брашно. Пълнозърнестият се приготвя от брашно, при което се смила цялото зърно, без да се отделя от външната обвивка. Колкото по-пълнозърнесто е брашното, използвано за хляба, толкова по-високо е съдържанието на фибри.

За да сте сигурни какъв хляб купувате, винаги четете внимателно етикета. За пълнозърнест хляб на етикета трябва задължително да пише, че съдържа семена, трици или ечемик. Когато разрежете такъв хляб, трябва да се виждат различните семена. Не може пълнозърнест хляб да е пухкав и от хомогенно тесто.

Тъмният е ръжен

От асоциация “Активни потребители” подчертават, че количеството продаван ръжен хляб в България е в пъти повече от производството на ръжено брашно в страната. В България нито се произвежда, нито се внася толкова ръж, че да може да се произведе количеството хляб, което е на пазара. На всеки от нас ни се е случвало да попадне на хляб, който се води за типов, има характерния цвят, но и е с вкус на бял хляб. Това е достатъчно доказателство как се произвеждат някои от ръжените хлябове у нас - от бяло брашно, което просто се боядисва. Някои от производителите прибягват до хитрини и просто боядисват брашното с оцветители или с утайка от кафе. Така ние си мислим, че се храним здравословно, а всъщност не само че приемаме бяло брашно, но и вредни оцветители с него.

Затова никога не купувайте черен хляб без етикет. Така няма да сте сигурни какво точно съдържа. Ако се твърди, че хлябът е ръжен, а на етикета пише, че съдържа само брашно тип 500, е ясно, че това е хляб от бяло брашно с оцветители. Следете и дали няма някое от Е-та, означаващи оцветители, които придават кафяв или черен цвят. Ако хлябът е мек с текстура на бял хляб и е кафяв на цвят, няма как да е типов наистина. Имайте предвид, че текстурата на черните хлябове е по-различна. Те са по-твърди, имат леко кисела миризма и вкус.

Белият поне е сигурен

Много потребители, отчаяни от множеството несигурни типови хлябове, залагат на белия с надеждата, че поне при него няма подобрители и оцветители. Това за жалост също не е съвсем вярно. Защото качественият бял хляб се прави от качествена пшеница. А пшеницата се дели на три категории - силна, средна по сила и слаба. Силната пшеница съдържа много глутен, а произведеният от такова брашно хляб е добре бухнал и запазва формата си. Такава обаче рядко се използва при производството на хляб у нас, защото много оскъпява продукцията.

Често производителите използват средна или слаба пшеница и добавят подобрители. Затова винаги, когато купувате хляб, го оглеждайте като форма, цвят и състояние на кората. Те ще ви подскажат, ако е използвана некачествена суровина.

Ако попаднете на прекалено разлят хляб, спитен и с неравномерна шупливост, бъдете сигурни, че е използвана пшеница, повредена от житна дървеница. Разлятата форма и лепкава средина със слаба еластичност говорят, че хлябът е приготвен от брашно, получено от пшеница с висок процент покълнали зърна. Ако по горната кора има множество пукнатини, показва, че тестото е било недовтасало. Ако хлябът е ронлив, това е знак, че тестото е замесено с прекалено много мая.

ако не знаете

Най-често използваните оцветители, които придават кафяв или черен цвят, са:

E 150 - Plain caramel - придава тъмно кафяв цвят. Използва се в тестени продукти, сосове, бира, уиски, бисквити, маринати. Може да предизвика алергични реакции и е препоръчително да се избягва.

E 151 - Brilliant Black - дериват от въгления катран. Използува се в тестени изделия, сосове, сладкарски миксове. Забранен е за употреба в Франция, Белгия, Швейцария, Германия, Австрия, Дания, Норвегия, Швеция, САЩ и Австралия.

E 153 - Vegetable carbon - въглищен пигмент. Използува се в тестени изделия, конфитюри, желета, ликьори. Забранен е за употреба в Австралия и САЩ.

E 154 - Brown FK - придава кафяв цвят. Използва се в сладкарските изделия. Може да предизвика алергични реакции. Забранен е за употреба в САЩ.

E 155 - Brown HT - придава кафяв цвят. Използва се в шоколадови миксове и тестени изделия. Може да предизвика астматични реакции и кожни алергии. Забранен е за употреба във Франция, Белгия, Швейцария, Германия, Австрия, Дания, Норвегия, Швеция, САЩ и Австралия.

какво означава

пълнозърнест хляб - трябва брашното да е произведено от цялото зърно с обвивката;

многозърнест хляб - в хляба са вложени различни видове култури - например пшеница, ечемик, ръж, слънчоглед;

хляб без брашно - на някои етикети може да се срещне подобен надпис. Това означава, че продуктът е произведен от много едро смлени или цели зърна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X