Напишете дума/думи за търсене

Киноа - с тази царица можем да приготвим от десерти до кюфтета

2013 година бе обявена от ООН за Международна година на киноата. Организацията по прехрана и земеделие към ООН я включи в своя списък на най-перспективните земеделски култури, защото киноато, южноамериканска по произход, може да бъде отглеждана почти навсякъде по света и е със сполучливи добиви. Освен това световната тенденция за по-здравословно хранене потиква все повече народи да я включват в менюто си.

Защо я наричат царицата на зърнените култури?

Огромното предимство на киноата е високото й съдържание на протеини и на почти всички аминокиселини, необходими за здрав организъм. За разлика от нея оризът и пшеницата например не съдържат лизин – една от незаменимите аминокиселини. Това прави киноата чудесен заместител на месото по отношение на белтъците. А също и на млякото откъм калций. Калцият от киноата се усвоява по-лесно от този в млякото, което е още един плюс в нейната графа. Червата също ще са благодарни на по-честа консумация на киноа, защото тя съдържа много фибри. Като допълнение тази суперхрана ни доставя екстра количество фосфор, магнезий и желязо.

Във външната обвивка на киноата се съдържа горчиво вещество, за което се смята, че може да е токсично. Този слой лесно се премахва, като зрънцата престоят няколко часа във вода, но това едва ли ще ви се наложи, защото на пазара се продават предимно обработени вече продукти. Освен това за радост киноата, която ще намерите тук, обичайно е добита по биометодика, тоест без пестициди и торове. Ето още една причина да започнете да я включвате редовно в семейното меню. Най-лесният начин да го сторите е, като винаги я добавяте, когато готвите с ориз. Ако това ви допадне, просто можете да заменяте половината количество ориз, нужно за дадена рецепта, с киноа. Друг вариант е да замените употребата на фиде в супите с киноа и да го добавите в мюслито си за закуска. За децата също е чудесно ядене – вместо кус-кус сварете киноа и го овкусене със сирене и масло – какво по-здравословно от това?!

Начин на приготвяне

Два са основните варианти, като силно ви препоръчваме първия, при който се запазват в много по-голяма степен минералите и витамините, а ензимите се активират.

1. Покълване

Друга прекрасна способност на киноата е да покълва бързо. Сложете я в буркан с двойно количество вода и след 4 часа прецедете и изплакнете обилно. Зрънцата вече ще са покълнали, а вие можете да консумирате вашата киноа – под форма на салата, закуска и т.н.

Ако обаче искате добре пораснали кълнове, оставете киноата във вода 12 часа, като поне три пъти смените течността и след това я изсушите върху стерилна марля.

2. Варене

Не е за препоръчване, защото при този метод се губят почти всички полезни съставки, но все пак е за предпочитане отколкото да не консумирате никаква киноа. Зрънцата се покриват с двойно на своето количество вода и се варят, докато станат прозрачни. Обикновено това отнема към 15 мин.

Откъде да купите

Ще намерите киноа във всички магазини за здравословни продукти, но вече и в по-големите хипермаркети. Можете да си поръчате и в интернет магазин.

Подходяща ли е за бебета

Да, киноата може да бъде включена в детското меню след седмия месец, тя не съдържа глутен и може да бъде превъзходна добавка към бебешките пюрета.

Малък съвет

Макар киноата да се продава обработена, тоест горният горчив слой е премахнат, е добре преди консумация или готвене да я изплакнете хубаво с вода.

Интересен факт

Сигурно очаквате, че киноата принадлежи към житните култури, но ще ви изненадаме – тя е към семейството на Лободовите, както са спанакът и цвеклото.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X