Напишете дума/думи за търсене

Киноа - с тази царица можем да приготвим от десерти до кюфтета

Малки идеи

Салата табуле

Сварете 1/2 ч.ч. киноа в подсолена вода и изцедете добре. Нарежете на много ситно една връзка магданоз, 1/2 глава лук и 1 домат. Смесете ги с киноата и подправете със сол, зехтин и сока на един лимон.

Топла салата с броколи и зелен боб

Сварете 1 ч.ч. киноа в подсолена вода и изцедете. Задушете розичките от 1 глава броколи и още 200 гр зелен боб и добавете към киноата. Овкусете със сол, по 1/2 връзка джоджен и мента, зехтин и лимонов сок. Поднесете топло.

Картофени кюфтенца с киноа

Сварете 1/2 ч.ч. киноа и отцедете. Задушете 1 глава лук, 3 скилидки чесън и 2 моркова, нарязани на дребно, заедно с 2-3 настъргани картофа. В друг съд разбийте 2 яйца, 150 г настърган кашкавал, мащерка, магданоз, сол и черен пипер и добавете към сместта киноата и 4 с.л. нахутено брашно. Накрая сложете и картофената част. Върху хартия за печене с помощта на лъжичка оформете кюфтенца. Имайте предвид, че сместта не е особено гъста. Изпечете ги на силно загрята фурна за около 10-15 мин. Сервирайте с млечно-чеснов сос.

Свежа салата

Оставете 1 ч.ч. киноа във вода за 4-6 часа, като е добре веднъж в средата на този период да подмените водата и да изплакнете. Когато киноата покълне, прехвърлете я на марля да изсъхне и подгответе другата част от салатата. Нарежете две краставици и няколко стръка зелен лук. Запечете на тиган една шепа тиквени семки и ги добавете към краставиците. Смесете киноата и краставиците, овкусете със сол, зехтин, лимонов сок, а отгоре поръсете със стафиди.

С киноа можете да приготвите още:

- баници: сложете малко киноа в плънката. Особено върви на баници със зелении – спанак, коприва и други.

- кюфтета: вместо да правите каймата с хляб, сложете й киноа, ще стане много по-здравословна.

- запеканки: вместо картофи пригответе този вид ястие с киноа, зеленчуци и сирена – по-леко и по-полезно.

- гарнитури: можете да добавите киноа в зеленчуците, които сервирате като гарнитура, вместо ориза или дори самостоятелно, овкусен със зелени подправки, зехтин и черен пипер.

- във всякакви видове салати: ако сте готови за експерименти, почти във всяка салата можете да добавите покълнала киноа – от обикновената салата домати и краставици до картофената салата и салатата Цезар.

- пълнени зеленчуци – опитайте с домати, чушки, тиквички, лук и вместо да посягате към ориза ги напълнете и запечете с киноа.

- десерти – класическото мляко с ориз ще е далеч по-здравословно с киноа. Можете да приготвите също и хубав пудинг.

за още срещи с любими кулинарни блогъри и известни личности, които са виртуози в кухнята, практични съвети, вкусни предложения и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

Този брой е още по-вкусен, по-уютен, по-коледен. Събрали сме в него виртуозните рецепти на едни от най-добрите кулинарни блогъри, появявали се на страниците на „Рецепти за здраве“.

В него ви чакат съвети за по-полезна и икономична коледна трапеза, за това как да приготвите идеалната пуйка, ако решите да й намерите място на масата, и кои са 5-те мазни храни, които помагат за топене на мазнини по празниците. В списанието ще откриете салати, които ще допълнят основните ви ястия за Рождество Христово, както и предложния за коледни подаръци за ядене. Ще ви разкажем какви сладки консумират различните народи на този голям християнски празник. В книжката ще намерите и идеи за вегетариански хапки, а за любителите на месото сме приготвили няколко неустоими рецепти за тържествена вечеря, както и подходящи гарнитури и сосове към тях. Ще ви представим 6 рецепти за коледен кекс и ще ви подскажем какво да правите с остатъците от празничната гощавка. И както повелява традицията, не може да не надникнем в коледната кухня на баба, където ви чакат напластена пита, вързана солена баница, коледна погача и гевречета. А за десерт сме ви оставили сладки изкушения.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X