Напишете дума/думи за търсене

Специалистът по биохрани Живко Джамяров: Киноата е царица

Преди време лекарите казват на Живко, че има тиреоидит на Хашимото с потисната функция на щитовидната жлеза, и той решава, че трябва коренно да промени начина си на живот. Става съсобственик на ресторант за веган хранене, прави кулинарен блог www.kinoata.com, пълен с ястия, които нормализират работата на щитовидната жлеза. Сега е мениджър на сертифицираща компания за биопродукти.

Живко, в блога си имаш много рецепти с киноа. Защо?

Искам да покажа на хората как може да се хранят изцяло растително и същевременно пълноценно. Споделям много идеи с киноа, защото ми е любима храна. В нея има перфектен баланс на аминокиселини и достатъчно протеини за човек, който се храни растително. Правя майонеза с киноа, включвам я в крем-супи, или в основни ястия с леща или с нахут.

Как приготвяш киноата?

Варя 1 ч.ч. киноа в 2 ч.ч. вода около 15-20 мин. Внимавам да не е много разварена, а хрупкава.

Кои салати ще ни представиш?

Обожавам да си правя салати. Любима ми е табуле с киноа. Правя я като стандартната рецепта, но вместо булгур, сварявам киноа. Режа доматите на ситно, като ползвам само твърдата част, добавям магданоз, изцеден лимон и арабски подправки - сумак или нар на прах. Сумакът има леко сладникав вкус. Салатата става супер и с малко канела. Понякога добавям и сушени стафиди. Другата любима салата за мен са пълнени домати с киноа. Режа доматите на половина, издълбавам ги и ги пълня с киноа, кълнове и босилек. Украсявам порцията със зеленолистни и овкусявам със зехтин.

През пролетта си правя салата от спанак, рукола и червената салата лоло росо. Добавям сурови накиснати бадеми, нахут и домати.

Как правиш майонеза с киноа?

Киноата може да се полее с вряла вода и да се остави да поомекне. След това се пасира в брендер със сурово кашу и вода, докато се получи хомогенна смес. Добавя се сол и лимон, и става като маьонеза. Може да се поднася към различни ястия или да се ползва като разядка върху хляб.

Коя е любимата ти супа?

Супа с киноа и спанак или тиквичка. Може да се добави и авокадо. Сварявам киноата и я слагам в блендер с лимонов сок, суровия спанак, подправки и топла вода. Получава се полусурова супа. Правя си и студена пасирана супа от домати, авокадо, чушки, зехтин и босилек. Става супер свежо за пролетта. За този сезон е приятен и тараторът с ядково мляко.

Как приготвяш киноа с леща?

Задушавам патладжан с тиквички. В същото време сварявам киноа с червена или с жълта леща. Гарнирам киноата и лещата в кръг, около нея подреждам зеленчуците, слагам свежи подправки за цвят, малко зехтин, сол и абарски подправки – куркума, гарам масала. Харесвам по-екзотичния вкус. Може да добавя шафран, сурови бадеми.

Защо си бил месец само на сокове?

Месец и половина бях само на сокове и смутита, например банан и зеленолистни или спирулина, за да си направя детоксикация. Тогава свалих много килограми. Първите 7 дни беше по-трудно, но свикнах. И след това кръвните ми изследванията бяха перфектни. И не съм се оплаквал от никакви болежки по време на този период. След това се захраних внимателно. В момента с фитнес и здравословно хранене се чувствам супер.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X