Напишете дума/думи за търсене

Специалистът по биохрани Живко Джамяров: Киноата е царица

Живко Джамяров
Живко Джамяров
Как правиш булгурени кюфтенца?

Пасирам праз, тиквички и булгур, който преди това е преседял във вряла вода, за да омекне. За слепване ползвам чия или ленено семе в малко вода. После ги запичам на тиган от двете страни без мазнина или сипвам малко пречистено кокосово масло. То е термично устойчиво.

В блога си имаш домашен хляб от спелта. Трудно ли се прави?

Баща ми е специалист по хляба и обича да го меси. Спелта е древен вид пшеница с ниско глутеново съдържание. Купувам продукта от биомагазин, както и квас от спелта или безглутенова. Хлябът се омесва, оставя се да втаса за няколко часа и процедурата се повтаря още два пъти. Като се опече, хлябът набъбва и става много вкусен. Но може да се приготви и в машина за хляб.

Колко важни са водораслите за храненето?

Те са ми любима храна. Ползвам нори, не само за суши, но и за салати. Правя комбинация от домати, краставици и нори на ленти. То съдържа йод, витамин В, протеин. Ползвам още уакаме и водораслото морска маруля. Има микс от нори, червено дулсе и уакаме за поръсване на салати и придава прекрасен морски вкус. Водораслите може да се включат и в супи. Интересна идея е супа от уакаме, тофу и мису. Може да се добави оризово фиде или оризов нудълс от азиатски магазин.

Как приготвяш просо с пюре от авокадо?

Просото не отстъпва по нищо на киноата. Добре е преди да се свари, да се запече леко на тиган. А след сваряване, да се изплакне и тогава да се добави към сварените зеленчуци. Към ястието добавям пюре от авокадо и е готово.

Какви десерти правиш?

Не съм много по десертите. Правя си плодова салата от банани и киви. Обичам и грозде.

Пълнозърнести спагети с домашно червено песто

Богато на ликопен

лесно

4 порции

30 мин

За една порция:

320 ккал

мазнини 6 г

въглехидрати 18 г

фибри 8 г

протеини 12 г

необходими продукти:

200-300 г пълнозърнести спагети

40-50 г сурово кашу

20-30 г сушени домати

2 домата романеско

3-4 листа пресен босилек

2 скилидки чесън

10 каперси

био зехтин

1 -2 ч.л сол

подправката хумасио с водорасли за украса

10-15 листенца свежа градинска салата за украса

начин на приготвяне:

1 Кипнете предвартително подсолена вода и сложете спагетите. Докато те се разваряват, нарежете на ситно доматите, които са с отстранена вътрешност и отцеден сок.

2 Добавете сушените домати, доматите, кашуто, чесъна, листенцата босилек и зехтина в блендер и пасирайте, докато получите гъсто песто. Може да добавите и малко риган.

3 Изсипете спагетите в гевгир и ги изплакнете с хладка вода. Върнете ги в съда и ги смесете добре с домашно приготвеното песто.

4 За финал украсете с каперсите и хумасиото с водорасли.

Спагетите може да поднесете с чаша вино.

за още интересни срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите виртуозно вкусни идеи, с които ще впечатлите и най-взискателния кулинар. Ще научите кои храни са заместители на слънцето, благодарение на които ще избегнете есенната депресия. Ще ви запознаем с флавоноидите, които са полезни при стрес и помагат за прехода към по-студените месеци. Ще разберете кои продукти провокират стомашни киселини. Имаме и предложения за нестандартен Никулден. За тези от вас, които не си падат по рибата и морските дарове, предлагаме шест рецепти за експресна вечеря с месо. Ще ви срещнем и с аристократката на трапезата - японската кухня.

Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“, както и съвети за приготвяне на различни видове масло.

От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите палачинкови наслади по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения за нисковъглехидратни обеди.

Ще ви срещнем и с резенето, което е незаслужено подминавано, а наш специален гост е Лили - зъболекар и автор на блога „LIPODVE“, която споделя своите здравословни открития.

В броя ще откриете 15 съвета за готвене с по-малко калории, детско меню, както и такова за услужлива памет.

От кинезитерапевта Росен Георгиев ще научите как едно упражнение за дишане лекува болките в гърба. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X