Напишете дума/думи за търсене

Дребните и проклети подводни камъни по пътя към отслабването

Тази пролет сме решили да се храним леко и само с естествени продукти. Но неправилното диетично хранене не винаги води до отслабване, а понякога дори ни кара да качваме килограми. Подводните камъни може да са съвсем малки, но пак да ни изкарат от правилния път към идеалната форма.

Плодовете: Мислите си „Колко жени свалят десетки килограми, когато ядат само плодове, така че явно мога да похапвам от тях колкото си поискам“. Всъщност не! Ако спазвате правилото да не ядете повече от килограм, килограм и половина на ден и винаги да са плодове от един и същи вид, тогава най-вероятно ще постигнете желания резултат. Но ако комбинирате различни плодове, рискувате да си набавите прекалено много захар и всъщност да не загубите и грам. При диета ограничете максимално бананите и прасковите, и никога не ги комбинирайте с ананас или череши, които също са много сладки. Не забравяйте, че идеалното количество плодове за едно хранене трябва да може да се побере в шепата ви.

Млечните продукти: Не бива да прекалявате с тях, ако искате бързо да отслабнете. Дори и да са нискомаслени, те провокират покачване на нивата на инсулина, защото са с гликемичен индекс над средния, и следователно пречат на разграждането на мазнините. Затова трябва да се консумират само в умерени количества.

Сокове: Както и при плодовете, плодовите сокове също не бива да се приемат в неограничени количества. Дори и сте на диета само на сокове, това не означава, че може да пиете по десет сока на ден от различни плодове. В противен случай ще задържите много течности и ще приемете прекалено много захар. А по време на диета напълно забранени са соковете от кутии. Повечето от тях са с толкова много добавена захар, че трябва да се консумират, когато искате да качите килограми, а не да отслабнете.

Солети: Често посягаме към тях, когато сме на диета и изпуснем положението от контрол. Казваме си – какво толкова, това са само солети, нали и манекенките ги ядат. Истината е, че те са въглехидратни храни и техният гликемичен индекс е висок, което означава, че предизвикват свръхпроизводство на инсулин в организма, което провокира складиране на мазнини. Да не говорим, че са и с високо съдържание на сол.

Маслини: Изглеждат толкова малки и толкова диетични, а и освен това са богати на полезни мазнини. Факт е, че маслините са част от много диети, но в минимални количества. Ако си позволите да похапнете повече, ще приемете прекалено много сол, което ще предизвика задържане на вода и след това кантарът няма да ви покаже числа, от които да сте доволни.

Бирата: Всички знаят, че от бирата се прави шкембе и въпреки това често, дори, когато сме на диета, си позволяваме „само една“. Но дори само една може да има негативен ефект, ако се опитваме да сваляме килограми. Цифрите говорят сами – гликемичен индекс над 110, което е повече от този на чистата захар и над 150 kcal за 500 мл. Помислете си добре следващия път, когато решите, че може да си позволите поне една бира вечер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X