Напишете дума/думи за търсене

Грешките при менопаузата, които допускаме

Няма жена, която ще се подпише с две ръце, че е готова да приеме безропотно остаряването и всички свързани с него обстоятелства. С побеляването на косите, пачия крак около очите, с все повече гравитационно привлечените надолу бузи, брадичка, бюст, седалище.

Няма начин, неизбежно е. И не свършва дотук. Напредването на възрастта е свързано и с един от най-ненавистните периоди от живота на жените – менопаузата. Топли вълни, изпотяване, качване на килограми, болки тук-там, раздразнителност и какво ли още не. Голяма работа, че природата е дръпнала хормоналния ви шалтер и скоро ще ви остави на мира с месечните неразположения. Имате куп нови, с които да се борите. Приемете го и елиминирайте поне някои от грешките, които може би допускате.

Информирайте се, подгответе се
Ако вече сте отвъд 40-те, време е да започнете да опознавате състоянието, през което тялото ви ще премине скоро или в малко по-далечно бъдеще. Попитайте личния си лекар, поговорете с приятелки, прочетете повече за менопаузата. С други думи, подгответе се психически. И физически. Ако сега килограмите ви пречат и се смъкват трудно, вероятността след време да ви стане по-трудно е голяма. Променете режима си на хранене и обърнете по-сериозно внимание на физическата активност. Важно е, инвестицията е дългосрочна, но си струва вложените средства и усилия.

Не се фиксирайте в симптомите
Ако ви е горещо, може би е време да отворите прозореца. Не е нужно да изпадате в паника от всяка топла вълна. Освен това колкото повече я мислите, толкова по-качествено ви залива. Помнете, това е период, през който трябва да преминете, а и може да го контролирате. Не само с портативен вентилатор в чантата. Потърсете помощ от специалист.

Менопаузата на приятелката ви не е задължителна
Може би симптомите ви на моменти ескалират, но не чак толкова. Не и като да стават за сценария на филма, за който толкова сте слушали. Всяко тяло е уникално и се справя с предизвикателствата по различен начин. Помните, и с раждането беше същото – много приказки за страшни болки и кошмари, а вашето на този фон си беше пълна скука.

Какви добавки вземате, си е ваша работа
Не съвсем. Не и в лекарския кабинет. Там ще трябва всичко да си кажете. И онази част, която бихте премълчали пред съпруга си. Вашият лекар трябва да е наясно с пълната картина за здравословното ви състояние и за добавките, с които мислите, че му помагате. Най-малкото може да ви консултира какво и как трябва да приемате.

Не следите нивата на хормоните си
Е, хайде сега, току-що споделихте с доктора, че сексът напоследък хич не ви влече, а се дърпате да ви се вземе кръв за изследване. Не пренебрегвайте тази процедура. Може би все още не ви е назначена хормонална терапия, а трябва.

Отказвате се от забавленията, от женското си аз
То не е станало нито по-малко женско, нито по-малко аз. Нима няколко килограма около ханша и бедрата в повече може да ви спрат да бъдете себе си, да бъдете красива, привлекателна, щастлива. На моменти може и да се съмнявате, но не допускайте да го повярвате. А ако имате нужда от малко убеждаване, мъжът до вас може да помогне. Децата отдавна са заспали, може би отдавна в отделни жилища. Крайно време е да проверите колко издръжлива е масата в кухнята.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X