Напишете дума/думи за търсене

Ползите от витамин D за здравето

В резултат на многобройни изследвния учените стигат до извода, че този витамин е необходим не само за усвояването на калция и здравината на костите ни. Днес те вече са доказали, че той има благоприятен ефект върху почти всички органи в човешкото тяло и че дори играе положителна роля в изграждането на имунитета.

Заздравява не само костите, но и мускулите

Можем да ядем колкото си искаме кисело мляко и сирене, но без нужното количество витамин D това е почти напразно. Организмът има нужда от този витамин, за да усвои калция. Не случайно витамин D се дава на най-малките за превенция на рахит. Днес обаче се знае, че освен за здравината на костите, този витамин допринася и за усилване на мускулите. Оказва се, че в тях са открити рецептори на този витамин, които влияят на големината на мускула и способностите му да се свива.

С противовъзпалително действие

Проучване сред американски военни доказва, че тези, които приемат достатъчно витамин D, са по-малко застрашени от всякакви възпалителни болести на нервната система. Други изследвания показват, че при липса на витамин D се увеличава рискът от ревматоиден артрит.

Увеличава съпротивителните сили

Доказано е, че при прием на витамин D се намалява рискът от грип, пневмония и други дихателни възпаления. Причината е, че този витамин стимулира синтеза на антимикробните пептиди - истински антибиотици, които тялото ни само произвежда и които са способни да унищожат всякакви туберкулозни бацили.

Предпазва от някои видове рак

Учените са били заинтригувани от факта, че в по-слънчевите страни случаите на заболели от рак са по-малко. Свързват го именно с витамин D. Освен това при някои случаи на рак специалистите препоръчват редовно излагане на слънце, защото така се увеличават значително шансовете за преборване с болестта. Според други изследвания редовният прием на витамин D и калций намалява риска от рак на стомаха, гърдата, яйчниците, простатата, панкреаса, белите дробове и дори кожата.

Намалява сърдечносъдовите проблеми

Учени от Медицинския университет в Атланта са провели опити с 8000 пациенти и са доказали зависимост между ниското ниво на витамин D и високото кръвно налягане. Пациентите, които са имали нормални нива на този витамин, са били с 20 % по-ниско кръвно. Дефицит от този витамин увеличава риска от сърдечно-съдови болести.

Предпазва от фибромиалгия

Фибромиалгията се характеризира с мускулни болки, непрекъсната умора и проблеми със съня. Тя засяга около 2% от населението, предимно жените. Според ново проучване 70% от страдащите от този проблем са с ниски нива на витамин D.

Освен това е доказано, че прием на този витамин гарантира липса на депресии и нервност.

Действа добре върху очите и зъбите

Изследване, проведено в Бостънския университет, показва, че при хората, които приемат достатъчно витамин D и калций, рискът от дегенеративни изменения на ретината намалява с 40%. Този витамин е необходим и за зъбите. С 60% се намаляват случаите на парадонтит при прием на витамин D.

Как да си го набавим

Съществуват 2 типа витамин D - D3 се синтезира от кожата или се набавя от храни с животински произход, а D2 се набавя от храни с растителен произход. 90% от витамин D се образува от нашата кожа при излагане на слънце. Смята се, че 15-20 минути на ден слънчеви бани, и то дори само при излагане на лицето, шията и ръцете, са напълно достатъчни за набавянето на необходимата дневна доза.

Може да се запасите с този витамин и чрез храната. Най-богати са сьомгата, херингата, сардините, яйцата.

Синтезът на витамин D обаче намалява с възраст-та, така че е добре след определена възраст той да се приема и в синтетичен вид. Допълнителен прием се препоръчва на малките деца, на хората с тъмна кожа, защото при тях тя действа като филтър, както и за хората от рискови групи или живеещите в райони без достатъчно слънчева светлина. Все пак приемът на витамин D в синтетичен вид може да бъде назначен единствено от лекар, за да се избегнат рискове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X