Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали страдаме от фибромиалгия?

Работим, независими сме, доволни сме от живота, но често усилията на работното място и желанието да сме на ниво води до отрицателни последици за здравето ни.
Една от тях е фибромиалгията (заболяване, при което се изпитват мускулни, ставни болки и хронична умора) и засяга десет пъти повече жени в активна възраст, които са отдадени на кариерата си, отколкото господата над 25 години. До нея се стига след емоционален стрес и ежедневно нервно напрежение без почивка.

Симптоми

При фибромиалгия оплакванията са от мускулно-скелетни болки, депресия, нарушен сън, сутрешна скованост, силна умора, тъга, непоносимост към хората наоколо. В този период и най-малкото емоционално натоварване се оказва непосилн, в резултат на това сънят се нарушава. Появява се системно главоболие, проблеми с паметта и концентрацията, световъртеж, понякога треска и диария. Имунната система страда и често се развиват инфекции.

Разстройства със съня

Фибромиалгията се определя като разновидност на синдрома на хроничната умора или синдрома на раздразнените черва. Допуска се, че състоянието е имунологичен проблем, с вероятна роля на вирусът на Епщайн-Бар или на гъбичната инфекция кандида албиканс. Като възможна причина се определя и нарушение във фазата на дълбокия сън, което води до намалено производство на соматотропин – хормон, който отговаря за растежа на костите и обмяната на белтъци и въглехидрати в организма.

Страдащите от това заболяване често страдат от сънна апнея (нарушение на дишането по време на сън), синдром на неспокойните крака, тежко хъркане, мускулни спазми, понякога с продължителност 30-90 сек. Те често се събуждат уморени.

Как да я разпознаем

Ако вратът, основата на черепа, мускулите между врата и раменете, мускулите над лопатките, 2 см. над лакътните стави, горната част на бедрената кост, тазовите кости, пространството над колянната става, долната част на шията, горния край на гръдната кост станат особено чувствителни и изпитвате силна болка след физическо натоварване в тези зони, това би могло да даде основание за поставяне на диагнозата фибромиалгия.

Лечението е насочено към подобряване качеството на съня, намаляване на физическия стрес и подобряване справянето с емоционалния стрес. Специалистите препоръчват фитотерапевтични средства и кинезитерапия.

Важно е страдащите от фибромиалгия да се научат да планират равномерно времето за служебните и домашните си задължения, да правят всекидневна аеробна гимнастика от 5 до 30 мин. Подходящи са ходенето пеша, колоезденето, плуването, водната аеробика. Страдащите от това заболяване често имат проблеми с усвояването на храната, затова е добре да приемат добавки като пробиотични млечнокисели бактерии, коензим Q 10, витамин С, мултивитамини с минерали, биофлавоноиди, омега-мастни киселини. Консумацията на пресни плодове и зеленчуци също е препоръчителна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X