Напишете дума/думи за търсене

Как да съхраним енергията си в късите зимни дни

Недостигът от слънчева светлина, който изпитваме в най-тъмното време от годината - ноември и декември - влияе не само на настроението и нивото на енергия, но и на здравето ни. Слънчевата светлина е необходима за обмяната на веществата и за нормалния синтез на важния хормон мелатонин. Как да се справите безпроблемно с най-тъмния период от годината?

Физическа активност

Движете се всеки ден, на свеж въздух, в светлата част от деня. Сутрешните тренировки са най-доброто нещо, което можете да осигурите на тялото си, а през този сезон ще ви дадат допълнителна енергия и ще стимулират метаболизма, който през хладните сезони се забавя. Ако нямате възможност да излезете, проветрете добре помещението и направете гимнастика или йога.

Спете правилно

Пълноценният нощен сън е особено важен през този период, когато липсва достатъчно слънчева светлина и няма от къде да получим допълнително енергия. Опитайте да лягате и да ставате приблизително по едно и също време. Имайте предвид, че мобилните телефони, компютрите и таблетите влошават качеството на съня. Вместо тях, почетете книга преди лягане.

Разхождайте се в обедната почивка

Малка разходка през деня ще ви достави слънчева светлина и ще добави още малко физическа активност. Около 20 мин ходене на ден са достатъчни - но бъдете редовни и не ги пропускайте, независимо от времето навън.

Плътни завеси и щори и в спалнята

Колкото по-тъмна е стаята, толкова по-здрав ще бъде сънят ви - и толкова по-лесно организмът ви ще синтезира мелатонин и ще си почива по-добре. Най-добрият начин, по който можете да оплозотворите дългата нощ, е като я проспите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X