Напишете дума/думи за търсене

Седем знака, че прекаляваме със спорта

Устремени сте към целта да имате съвършено тяло и прекарате всяка свободна минута във фитнеса, за да постигнете по-бързи резултати. По-добре е да поспрете за малко. Прекалено интензивните тренировки може да бъдат още по-вредни за тялото и здравето, отколкото недостатъчното спортуване.

Какви са симптомите на прекомерно спортуване и какви са неговите отрицателни

странични ефекти.

1. Нивата на вашата производителност намаляват

Не всички дни са еднакви, така че ако усетите, че не сте във вихъра си, това може да е нормално. Ако прекалявате с упражненията, вие ще се чувствате изтощени и ще загубите издръжливост. Ще усетите, че силата в ръцете и краката отслабва и ще се сдобиете с допълнителна болка в ставите.

2. Имате мускулна треска по-дълго от обикновено

Естествено е да имате мускулна треска, ако току-що сте започнали да спортувате или сте преминали на различен стил на упражнения. Но ако сте редовен на тренажорите във фитнеса и не сте променили стила си на тренировка, но въпреки това изпитвате необичайна болезненост в тялото, която продължава по-дълго от нормалното, вероятно сте претренирани. Това усещане може да е много подобно на усещането, което сте имали, когато за първи път сте вдигнали тежести или сте пробягали на пътеката повече километри от необходимото.

3. Губите мотивацията за упражнения

Ако след ентусиазирано ходене във фитнес залата всеки ден, изведнъж ви се струва, че сте загубили мотивация, това е предупредителен знак, че може би сте се претоварили. Внимавайте, защото тази липса на мотивация може дори да доведе до депресия. В този случай ще ви бъде изключително трудно да разберете причината за чувството на потиснатост.

4. Постоянно се чувствате зле

Ако тренирате редовно и водите здравословен живот, но въпреки това боледувате редовно, може би това е, защото прекалено тренирате. Разбира се, причините за настинка или треска може да бъде и други. Ако обаче това се случва редовно и някои от другите признаци на прекомерно трениране също са видими, по-добре преразгледайте режима си на спортуване.

5. Губите мускулна маса

Ако прекалено тренирате, тялото ви не получава останалото, което му е необходимо, за да се възстанови и изгради по-силни и здрави мускули. Това води до загуба на мускулна маса, а в крайни случаи - до нараняване. В някои случаи може дори да изглеждате подути заради задържане на излишна вода.

6. Получавате хронични наранявания

Това са наранявания, които се повтарят или не минават. Това е така, защото когато прекалявате с упражненията, без да давате време на тялото си да се възстанови, повече мускули остават незараснали. Нараняванията може да възникнат и поради претоварване на модела. Това означава, че повтаряте едно и също упражнение много дълго време, без да правите никакви промени.

7. Трудно заспивате

Прекомерното спортуване може да причини свръхпроизводство на хормони на стреса. Това може да затрудни заспиването. Но тялото се нуждае от достатъчно количество сън, за да възстановява и укрепва мускулите.

Как да натиснете спирачката на прекомерното спортуване?

1. Хранете се здравословно. Много е важно храната ви да има правилната комбинация от микронутриенти и макронутриенти. Освен това е огромна грешка да се концентрираме само върху протеини. Трябва също да приемате достатъчно количество въглехидрати и мазнини. Въглехидратите осигуряват енергия на тялото, която е необходима за увеличаване на мускулната маса, а мазнините помагат за отделянето на тестостерон и други хормони, свързани с растежа.

2. Спете достатъчно. Осигурете си поне 7-9 часа сън, защото докато спите, тялото работи за възстановяване на увредените мускули и ги заменя с по-здрави и по-силни.

3. Намалете нивото на стрес. Ако преминавате през фаза на емоционален стрес, по-добре е да го компенсирате, като олекотите физическата тренировка. Вместо вдигане на тежести тренирайте йога или по-леки упражнения.

4. Правете почивна седмица на всеки 6-12 седмици. Това позволява на тялото да се излекува и да стане по-силно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X