Напишете дума/думи за търсене

Как да активираме хормоните, изгарящи мазнини

Хормоните играят огромна роля за това как функционира нашето тяло и всеки от тях е отговорен със своята конкретика. Докато един ни кара да чувстваме глад, друг казва на мозъка ни, че трябва да съхраняваме мазнини за всеки случай, трети ни дава сигнал да започнем да ги изгаряме.

Има ли как да включваме хормоните, които искаме, и да изключваме онези, които ни карат да трупаме килограми.

1. Хормонът, който ни кара да се чувстваме гладни

Грелин е хормонът, който изпраща съобщение до мозъка, че е време за ядене. Намаляването на приема на калории стимулира производството на грелин и дори ако сте на нискокалорична диета в продължение на 12 месеца, нивото му все още е високо. Това е една от причините хранителните режими с ограничено количество калории да не работят дългосрочно. Тялото ни просто не може да свикне.

Какво да правим?

Добрата новина е, че интензивните кардио упражнения може да понижат нивото на грелин.

Бягане, тренировки с тежести, бокс и подобни спортове са подходящи, необходимо е сърдечната ви честота да се повиши до определено ниво. Ако дишате тежко и все още може да говорите, но не може да пеете, тогава сърдечната честота вероятно е на правилното ниво.

2. Хормонът, който ни казва да ядем по-малко

За щастие, тялото ни произвежда хормони, които казват на мозъка да използва повече калории и да яде по-малко. Лептинът е един от тях. Произвежда се от мастни клетки, което означава, че колкото по-дебели сме, толкова повече лептин имаме. Това звучи страхотно, но не съвсем. След определен момент тялото ни развива ??лептинова резистентност - състояние, при което мозъкът не може да разчита сигналите на лептина.

Какво да правим?

Решението е просто, храната с високо съдържание на антиоксиданти повишава чувствителността към лептин. Отслабването има същия ефект. С една дума, колкото повече тегло губите, толкова по-силен е ефектът на лептина.

3. Хормонът, който абсорбира захарта

Инсулинът е много важен за нашето благополучие. Той регулира нивата на кръвната захар и ни помага да се възстановим от спортните упражнения. Тялото ни отделя инсулин, когато ядем въглехидрати, и това помага на клетките да абсорбират глюкоза. Тази глюкоза се използва за енергия, но ако получим повече глюкоза, отколкото ни трябва, всички остатъци ще се превърнат в мазнини.

Какво да правим?

Решението е да получавате по-голямата част от въглехидратите си от зърнени храни, зеленчуци и плодове, които имат нисък гликемичен индекс (ГИ). Колкото по-нисък е ГИ, толкова по-бавно се освобождава глюкозата. Това не означава, че трябва да сте на строга диета, просто трябва да замените храната с висок ГИ с храна с нисък ГИ. Например, белият ориз може да бъде заменен с кафяв ориз.

4. Хормонът, който казва на тялото да гори мазнини

Адипонектинът също се произвежда от мастните клетки и съвършенството на този хормон е, че той повишава чувствителността ни към инсулин и насърчава тялото ни да изгаря мазнините, превръщайки ги в енергия. С две думи, създаден от мазнини, изгаря мазнини. И за разлика от лептина, колкото по-слаби сме, толкова по-високо е нивото на адипонектина.

Какво да правим?

Може да увеличите нивата на адипонектин, като се движите повече през деня и включите в диетата си с мононенаситени мазнини като риба, ядки, авокадо и зехтин. Яденето на въглехидрати с ниско съдържание на ГИ за вечеря също стимулира производството на адипонектин.

5. Хормонът, който използва мазнините

Глюкагонът е хормон, който работи по точно обратния начин на инсулина. Глюкагонът помага за разграждането на складираните въглехидрати и мазнини и ги използва за енергия. Колкото повече глюкагон има в тялото, толкова по-слаби сме.

Какво да правим?

Храната с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати е най-добрият начин за повишаване на нивата на глюкагон. Риба, месо, морски дарове, тофу и ядки са само малка част от списъка.

6. Хормонът, който намалява апетита

Епинефринът, известен още като адреналин, се освобождава, когато чувстваме много силни емоции. Емоциите, които изискват бърза реакция, и затова се нарича също хормон на стреса.

Той се отделя, когато мозъкът ни казва, че може да се наложи да сме подготвени, за да бъдем бързи или силни, и това насърчава тялото да използва съхранените мазнини като гориво за енергия. Освен това потиска апетита, за да може тялото да е подготвено за бързи действия.

Какво да правим?

Най-добрият и най-здравословен начин за повишаване на нивата на епинефрин е високоинтензивните интервални упражнение.

Това е сравнително кратка тренировка, обикновено не повече от 30 минути. Най-общо казано, това е комбинация от кратки кардио упражнения - от 30 секунди до една минута, където стигате до абсолютния си максимум, последван от същото време за почивка. Например 30 секунди спринт последвани от една минута бавно ходене.

Табатата е чудесен пример за такъв тип упражнения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X