Напишете дума/думи за търсене

Десетте правила на правилното хранене

Хармоничната връзка с храната, също както и любовните отношенията, може да ни донесе много удоволствие и ползи. Предлагаме ви няколко начина да внесете баланс в тях.

1. Развивайте вкусовите си рецептори

Има пет базови вкуса: сладък, солен, кисел, горчив и умами (последният усилва вкусовите усещания, предизвиква отделянето на слюнка). Хората се различават помежду си по количеството и чувствителността на вкусовите рецептори и, следователно, по способността си да възприемат вкуса. Тези, които усещат по-добре вкуса, консумират по-малко количество храна, пият по-малко алкохол и като цяло по-рядко страдат от наднормени килограми.

2. Пийте толкова вода, колкото искате

Всички знаем прословутото правило за 8 чаши вода дневно, с цел да поддържаме тялото си хидратирано и да се предпазим от бръчки. Наскоро проведено изследване в Университета в Йерусалим обаче твърди, че няма научни доказателства за тази препоръка. При възрастните здрави хора количеството вода се регулира от хипоталамуса (структура в мозъка - висш център на вегетативната нервна система) с помощта на хормони и механизма на жаждата. Затова не упражнявайте насилие над себе си - пийте толкова вода, колкото тялото ви подсказва.

3. Пазете се от трансмазнините

Малко количество трансмазнини (трансизомери на мастните киселини) присъстват в естествен вид в млякото, говеждото и агнешкото месо. Съвременният човек обаче получава огромна доза трансмазнини във вид на скрити мазнини от готовите храни - бисквити, чипс, снаксове, полуфабрикати, мюсли, шоколадови продукти, някои млечни изделия, колбаси и много други. Световната здравна организация препоръчва консумацията на трансмазнини да се ограничи до минимум, а в пет европейски страни те са незаконни. Затова четете внимателно етикетите - когато видите обозначения като „растителни мазнини”, „частично хидрогенизирани растителни мазнини”, „кулинарни мазнини”, оставете продукта обратно на рафта. Излишъкът от трансмазнини в храната увеличава риска от сърдечносъдови и метаболитни заболявания.

4. Забравете за детокса

Черният дроб е уникален орган, който изпълнява няколкостотин различни функции. В клетките му се синтезират протеини, съхраняват се въглехидрати, витамини, желязо. Черният дроб неутрализира отровите - не само постъпващите отвън, но и образуващите се в тялото. Затова призивите да „изчистим черния дроб” с помощта на специални процедури и детокс продукти са абсолютно безсмислени. Черният дроб обезврежда токсините без нашето съзнателно участие, а за тази цел разполагаме още с черва, бъбреци, кожа, бели дробове.

5. Използвайте храната, за да се стоплите

Прието е да се смята, че алкохолът загрява тялото. Всъщност той предизвиква прилив на кръв към кожата, поради което ни се струва, че сме се стоплили. Но по този начин тялото се охлажда още повече. Ако искате да се стоплите, по-добре хапнете, вместо да пиете. За храносмилането и усвояването на храната също хабим енергия. Термичният ефект на храната съставя около 10% от дневната консумация на енергия.

6. Не забравяйте за витамините

За разлика от някои животни, чието тяло може да синтезира витамин С, при хората аскорбиновата киселина трябва да се набавя отвън. Достатъчното количеството витамин С е важно за здравето, но имайте предвид, че излишъкът му не е безвреден. Над 2 г витамин С дневно може да наруши нормалния инсулинов отговор на въглехидратите, както и да повиши риска от камъни в бъбреците при хората със склонност към бъбречни заболявания.

7. Диетите невинаги са ефективни

Тялото ни обича да контролира всичко. Температурата, съдържанието на глюкоза в кръвта, киселинно-алкалния баланс се поддържат постоянно и много стриктно. По същия начин с помощта на хипоталамуса и хормоните тялото регулира теглото, променя метаболизма с цел увеличаване или намаляване разхода на енергия. За всеки от нас е характерно собствено установено тегло и обем на мастните запаси (който не винаги съвпада със стандартите, налагани от манекенките и лъскавите списания), при които тялото работи най-добре. Ако под влияние на системно преяждане и застоял начин на живот напълнеем, нашето установено тегло постепенно ще се измества нагоре. Ако постоянно сме на диета, опитвайки се да отслабнем, при намаляване на мастните запаси се включва режим на икономия, а метаболизмът се забавя, в резултат на което отслабването е неуспешно.

8. Не се измъчвайте с глад

Редица изследвания, проведени от диетолози, показват, че хората, които системно се ограничават в храненето и гладуват, за да свалят килограми, са по-предразположени към преяждане. Казано накратко, когато измъчването с глад приключи, тези хора редовно злоупотребяват с храна - и така до следващото гладуване. А рязкото отслабване и напълняване със сигурност са доста вредни за здравето.

9. Слушайте тялото си

През 2010 г. са публикувани резултатите от мащабно изследване (проведено сред над 7000 души от 26 различни държави), при което мъже са оценявали привлекателността на жени, показвани им на снимки. Оказало се,че мъжете (с изключение на представителите на Източна Азия) смятат за привлекателни жени със значително по-пищни форми, отколкото самите жени си представят. С други думи, жените напразно се чувстват неудвлетворени от телата си. А колкото по-малко харесваме тялото, толкова по-малко се вслушваме в сигналите, които ни дава то - което от своят страна е най-прекият път към болестите.

10. Движете се повече

Колко трябва да се движим, за да не трупаме излишни килограми? По данни на Американската асоциация по спортна медицина, за да не си върнем килограмите след проведена програма за отслабване, ни е необходима физическа активност 60 и повече минути дневно. Ако не спортуваме изобщо, свалените килограми се връщат след около половин година.

За още вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите изкусителни предложения, с които ще впечатлите и най-изтънчения кулинар. Ще научите кои са най-полезните храни, които често изхвърляме, и кои предпазват от задаващите се настинки. Ще разберете кои продукти може да замразявате. Ще ви срещнем и с чудесата на азиатската кухня. Тук са и шест идеи за вегетариански ястия.

Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“, както и съвети за приготвяне на различни видове сосове.

От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите рецепти за кюфтета по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения за нисковъглехидратни вечери.

Ще ви срещнем и с еликсира индийско орехче, с който е добре да се внимава, а наш специален гост е Еми от „Кулинарни вдъхновения с Еми“, която споделя нейните кухненски мистерии. А от корицита ни вкусно ви намига шоколадовия безглутенов пай на Бианка Йовчева от „Вкусно с Бети.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца, както и таковасрещу безсъние. Ще ви запознаем и с арменската кухня – древна и облизваща кухнята.

От специалиста по хранене Емилия Белчева ще научите как намаляването на синята светлина помага за отслабването. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X