Напишете дума/думи за търсене

Средиземноморската диета пречи на хроничните болести

Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

предимства
достатъчно питателна
разнообразни храни и вкусове

недостатъци
може да е доста трудоемка
не е особено евтина

Тип: балансира
Целта: загуба на тегло, сърдечно и мозъчно здраве, превенция срещу рак. Превенция и контрол на диабет.
Твърдението: ще отслабнете и ще избегнете развитието на хронични болести.
Теорията: Смята се, че народите, които живеят в Средиземноморския регион, живеят по-дълго и страдат по-малко от сърдечносъдови заболявания или карцином. Тази диета е базирана на ниски нива на захар и наситени мазнини и на по-малко консумация на червено месо за сметка на ядките, рибата и други здравословни храни.

Как работи
Зависи в коя държава от Средиземноморкия пояс се намирате. Гърците се хранят различно от италианците, които пък нямат нищо общо с хранителните навици на испанците и французите. Тази диета е базирана на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, зехтин, много подправки и различни вкусове. Яденето на риба и морски дарове е задължително поне два пъти в седмицата. Пилешкото месо, яйцата, сиренето и киселото мляко се консумират умерено. Сладкишите и червеното месо се пазят само за специални случаи. Най-приятното на този хранителен режим е позволяването на чаша червено вино на обяд или вечеря.

Ще отслабнете ли
Със сигурност, особено ако решите да заложите на „калориен дефицит” във вашия персонален режим. Консумирайте по-малко калории от необходимата дневна доза или изгаряйте повече чрез упражнения и спорт. Колко бързо ще се отървете от досадните килограми, зависи от вас.

Съществуват ли рискове за здравето
Не са документирани такива, но трябва да внимавате все пак с изготвянето на хранителния си план. Средиземноморската диета се свързва с намаляване риска от сърдечни болести. Освен това понижава кръвното налягане и нивата на лошия холестерол. Специалистите твърдят, че този режим контролира диабета и предпазва неговото развитие.

Лесна ли е за спазване
Тъй като тази диета не забранява цели групи от храни, не би трябвало да имате проблеми с това.

Ситост
Гладът не би трябвало да ви притеснява при този хранителен режим. Фибрите в плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите храни са достатъчни, за да ни държат сити.

Скъпа ли е
Не е особено евтина. Докато ядките, морските дарове и зехтина може да са малко по-натежаващи на джоба, винаги имаме опция вмесот да си купуваме скъпо вино, да си налеем чаша вино от домашното или да си купим наливно от някой майстор в околията.

За още полезна информация, практични съвети, срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X