Напишете дума/думи за търсене

Най-лошите лъжи, които не бива да казваме на доктора

Пазенето на тайни, избирателното споделяне за симптоми и скриването на информация за начина ви на живот може да попречи на медицинските диагнози.

Важно е да казваме истината за нашите навици и начин на живот.
Тъй като нашият лекар трябва да ни помага, а не да ни съди, е безполезно да се опитваме да скрием информация от него, отнасяща се до нашето здраве.

Въпреки това има пациенти, които предпочитат да лъжат доктора, който се грижи за живота им. Има случаи, в които те крият болка или ситуации, които излагат здравето им на риск от страх да не бъдат критикувани.
Те правят това, без да се замислят, че могат да повлияят на диагнозата и дори на лечението на конкретно състояние.

Кои лъжи са най-лошите, които не бива да казвате на лекаря, защото могат да бъдат опасни за здравето?

1. „Чувствам се добре“
Тази фраза е много често срещана сред тези, които се борят с депресия и не осъзнават, че се нуждаят от помощ. Някои от тези пациенти се чувстват тъжни и смятат, че този проблем не може да бъде решен от специалист.
Постоянното чувство на вина, отчаяние и раздразнителност са някои симптоми на депресия и хормонални проблеми, които невинаги изчезват от само себе си.

Освен това тази лъжа се съобщава широко от хора, които имат специфично медицинско състояние, което изисква строго лечение, което те не спазват. Въпреки че може да почувстват някакъв дискомфорт, те предпочитат да мълчат за това, за да не им се кара лекарят.
Много е важно да кажете на вашия лекар за всякакви значителни промени в настроението, мислите или поведението, които влияят на способността ви да функционирате добре у дома или на работа.
Помислете как всеки симптом може да изисква промяна в лекарството, диетата или терапията.

2. „Спазвам здравословна диета“
Втората от най-лошите лъжи е свързана с хранителните ви навици. Хората обикновено казват, че ядат по-малко и по-добре, отколкото в действителност.
Ето защо диетолозите препоръчват да се води дневник на храненето. Когато пациент изрича тази лъжа, той често променя своите хранителни данни. Лъже и за да избегне ругаенето на лекаря.
Това може да изглежда като малка лъжа, но увеличава риска от усложнения. Освен това може да забави или предотврати определени здравни цели, като отслабване или намаляване на нивата на глюкозата.

3. „Приемам предписаните ми лекарства, както винаги“
Тази лъжа може да затрудни контролирането на хронични заболявания като хипертония, диабет и астма.
Понякога е досадно да си спомняме да вземем това или онова хапче. В други случаи може да е просто невъзможно да си позволите лекарства с рецепта и по-скоро бихте излъгали.
Не го правете. По-добре е да говорите с вашия лекар , той може да промени лекарствата, които трябва да приемате, с други и по-евтини.

4. „Правя секс само с партньора си“
Често се случва да не казвате на лекаря, че сте били неверни. Това се случва, когато хората се страхуват, че медикът ще ги съди.
Няма защо да се притеснявате, не забравяйте, че всичко, което казвате, е защитена от тайната лекар-пациент.
Има обаче изключение от правилото: когато човек има болест, предавана по полов път, и лекарят знае, че пациентът е имал незащитен секс с друго лице, което не е информирано.
В този случай специалистът има задължението да информира лицето, чието здраве е изложено на сериозен риск, тъй като заплахите за живота винаги надделяват над професионалната тайна.
Не забравяйте, че отговорността към вашето и здравето на партньора ви е от най-голямо значение.

5. „Не пия“ или „не пуша“

Много хора казват, че пият две или три напитки на ден или пушат само една цигара, а всъщност консумират повече от тези вещества.
Прекомерната консумация на алкохол предизвиква физически, психологически, социални и морални последици. Тютюнът, от друга страна, може да причини различни видове рак.
И в двата случая лъжата за консумацията на тези вещества също може да затрудни контрола на хроничните заболявания. Ако сте диабетик, нивата на глюкозата ви ще се променят постоянно.
Освен това някои лекарства губят ефективност или причиняват негативни реакции, когато се комбинират с други вещества.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X