Напишете дума/думи за търсене

Билки, полезни при диабет тип 2

Лечението на диабет тип 2 включва диета и умерени упражнения. Този подход помага за нормализиране на въглехидратния метаболизъм в организма и намаляване на синтеза на глюкоза в черния дроб. На по-късни етапи се предписват лекарства. Но има чудесна алтернатива - билкови добавки, които насърчават здравето.

1. Алое вера - растение с лечебни свойства, сокът от което помага за намаляване на нивата на кръвната захар.

2. Босилекът е традиционно церително растение, което се използва за лечение на диабет. Доказано е, че босилекът повишава секрецията на инсулин.

3. Женшенът се използва в медицината от две хиляди години. Според изследванията екстрактът от зрънце женшен намалява нивата на кръвната захар.

4. Куркумин - намира се в подправката куркума, помага за контрол на нивата на кръвната захар и предотвратява развитието на болести. Проведено е проучване върху 240 души с преддиабетно състояние. Участниците са приемали куркумин капсули в продължение на 9 месеца и са успели да избегнат развитието на болестта.

5. Горчива кратуна или Momordica charantia - помага за утоляване на жаждата и облекчаване на умората, които са възможни симптоми на диабет.

6. Сминдух - тази подправка отдавна се използва в Близкия изток за контрол на нивата на кръвната захар. Ползите от нея са доказани в редица тестове върху животни и хора.

7. Псилиум хуск е растително влакно, което се съдържа в хранителните добавки и лаксативи. Използва се за лечение на диабет, помага да се намали нивото на лошия холестерол в кръвта.

8. Бял трън е цъфтящо растение, което расте близо до Средиземно море. Активният компонент на растението е силибинин. Този компонент помага за намаляване на инсулиновата резистентност на клетките при хора с диагноза диабет тип 2 и страдащи от чернодробно заболяване.

Билковите добавки имат много полезни свойства, но най-добре е да се консултирате с лекар, преди да ги вземете. Това ще избегне нежелани странични ефекти.

Как да отслабнем, без да отказваме захарта

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X