Напишете дума/думи за търсене

Защо спортът не е достатъчен за здраво сърце

Заседяването е голям проблем на днешните общества. Оказва се, че дори да тренираме редовно, ако седим с часове на едно и също място, това крие риск за здравето ни.

Какво трябва да знаем за сърдечното здраве и заседяването:

  • Седенето за по-дълго време е свързано с по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания при жените в постменопауза.
  • След менопаузата сърдечно-съдовите симптоми при жените стават по-изразени. 
  • Упражненията предлагат много ползи за здравето - от намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2 до укрепване на костите и подобряване на психичното ви здраве.

Но дори редовните упражнения не може да премахнат всички негативни ефекти върху здравето, които произтичат от прекарването на голяма част от деня в седнало положение - нещо, което много от нас вероятно правят.

Ново проучване добавя повече светлина към идеята, че нашият модерен, изпълнен с екрани, заседнал начин на живот оказва влияние върху здравето ни, включително увеличавайки риска от сърдечно-съдови заболявания.
Изследователите установиха, че жените в постменопауза с наднормено тегло или затлъстяване, които прекарват по-голямата част от деня си седнали, имат по-лоши метаболитни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

„Това проучване наистина показва колко опасно е седенето от гледна точка на въздействието му върху сърцето ви“, казва д-р Сузани Стайнбаум, кардиолог от Ню Йорк и национална доброволка в Go Red for Women.

Новото проучване измерва както общото време, прекарано от жените, седнали през деня, така и средната продължителност на заседяването.

Според него жените, които прекарват по-голяма част от деня си седнали или го правят по-дълго, имат по-лоши биомаркери, свързани със сърдечно-съдови заболявания. Това включва индекс на телесна маса, обиколка на талията, глюкоза на гладно, инсулинова резистентност и триглицериди.

Ефектът е по-изразен при жени със затлъстяване в сравнение с жените с наднормено тегло.

Тази връзка между заседналия начин на живот и риска от сърдечно-съдови заболявания остава дори когато изследователите са взели предвид нивата на физическа активност на жените.

Това означава, че да седиш на едно място дълго време е свързано с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания дори при жени, които редовно спортуват. Затова не бива да се успокоявате, ако имате достатъчно ходене през деня или пък спортувате по малко няколко пъти седмично. Ако през останалите осем часа не ставате от компютъра, това не е никак добре за здравето на сърцето ви.
Ние просто трябва да мислим за физическата активност и времето, прекарано в седене, като две отделни неща.

Ето защо специалистите препоръчват да не седите през целия ден, ами на всеки час да правите паузи и да се разхождате – в стаята, ако е необходимо, а още по-добре навън, на въздух. Също така може да практикувате изкачване и слизане по стълбите.

„Поради дълбокия ефект на седенето върху метаболизма и рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, физическата активност трябва да бъде част от живота ни през целия ден, а не само когато я упражняваме съзнателно“, казва д-р Стайнбаум.

Вижте как трябва да тренираме след 40.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X