Напишете дума/думи за търсене

Какво правят три пъти седмично джогинг за живота

Джогингът е популярно физическо натоварване, което може да ви поддържа в добра форма – както физически, така и ментално. Научни доказателства потвърдиха, че бавното тичане, каквото представлява джогингът, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, хипертония, депресия и тревожност. То също повишава вашата издръжливост и производителност. Следователно започването на джогинг може да бъде едно великолепно решение за вас.

Предимствата за джогинга

1. Помага при отслабване и изгаряне на калории

Джогинг, ходене, бягане и всякакъв друг вид аеробни упражнения са добри помощници на всички, които целят да се вталят и да поддържат формата си.

В проучване, публикувано в Британския вестник по спортна медицина, студенти, които са пробягали 4,8 км, са загубили 9,4% повече телесни мазнини от контролната група (студенти, които не са се тичали).

По-малко от 10 минути джогингът може да помогне за изгарянето на 180-266 калории в зависимост от телесното тегло на спортуващия.

2. Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Джогингът е отлично аеробно упражнение, което засилва здравето на сърцето. Повишената физическа активност може да помогне за подобряване на нивата на холестерола при мъже и жени с наднормено тегло.
В проучване от 2002 г. хората, които се занимават с джогинг, показват по-добро сърдечносъдово здраве и нива на холестерол в сравнение с тези, които не го правят.

3. Подобрява здравето на белите дробове

Подобно на други аеробни упражнения, джогингът помага за повишаване на белодробния капацитет и за укрепване на дихателните мускулни дейности.

4. Подобрява силата на костите

Джогингът може да помогне за подобряване на здравето на костите и да предотврати загубата на костна маса сред жените в постменопауза.

5. Помага на тонусните мускули

Джогингът действа тонизиращо на подколенното сухожилие, прасците и седалищните мускули. Аеробните упражнения като ходене, джогинг и бягане може да помогнат за увеличаване на скелетната мускулна маса и функционалния капацитет.

6. Намалява депресията и стреса

Всяка форма на упражнения, било то аеробни или анаеробни, може да помогне за намаляване на тревожността и депресията.

Проучванията показват, че аеробните упражнения (като джогинг) подобряват симптомите на стрес и качеството на живот с пъти.

7. Подобрява психичното здраве

Джогингът може да помогне за подобряване на психичното здраве. Може да повиши настроението и да ви накара да се чувствате по-добре ден след ден.

8. Повишава издръжливостта

Като всички аеробни упражнения бавното тичане е средство за изграждане на сила, издръжливост и гъвкавост.

9. Подобрява гъвкавостта на гръбначния стълб

Джогингът може да ви помогне да хидратирате гръбначния стълб и да упражните по-малко натиск върху гръбначните дискове. Едно проучване показва, че джогингът за по-дълго време може да допринесе за по-добра хидратация на диска.

10. Подобрява действието на инсулина

Всякакъв вид аеробни упражнения подобряват инсулиновата чувствителност и въглехидратния метаболизъм.

Според проучване, публикувано в Journal of Applied Physiology, продължителният лек джогинг може да спомогне за подобряване на действието на инсулина и да увеличи степента на секреция на инсулин с 87%.

11. Удължава живота

Изследване, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, показва, че бавното или умерено темпо на джогинг три пъти седмично може да помогне за понижаване на смъртността и удължаване на живота.

Очаквайте и статия за това как да тичате правилно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X