Напишете дума/думи за търсене

Канго джъмпс стопява коремчето и стяга гърба

На пръв поглед канго джъмпс изглежда като забавна игра, при която си качен на специални пружиниращи обувки и се чувстваш като нещо средно между кенгуру, великан и дете, което не спира да подскача. Уж е като детска игра, но резултатът от тренировката е сериозен - гърбът се заздравява, мускулите на цялото тяло се оформят и се слабее със сигурност.

Ще запазите равновесие само ако сте идеално изправени

Обувате специалните обувки и в първия момент ви е малко нестабилно върху платформата с вид на лодка. Страхливото дяволче, което дреме у всеки може да ви подтикне да се пострахувате, че ще паднете, но инструкторът веднага ще ви обясни как да запазите баланс. Обувките, не са направени с тази специална IPS система, за да се измъчите, а за да изправите и заздравите мускулите на гърба и кръста. „Като ги обуете, ще можете да ходите, да бягате и да изпълнявате зададените упражнения, само ако стоите в правилната за това стойка – прибран корем, стегнат кръст и изправен гръб. И така на секундата ще забравите за нестабилността.

Само когато правите статичните упражнения по време на тренировката леко трябва да натиснете на пръстите напред, за да сте стабилни. При тази стойка чудесно се стягат бедрата”, обяснява инструкторът по канго джъмпс Теодора Йовкова. Оказва се, че обувките и батутният механизъм са полезни при спорт още по първоначален замисъл. Те са създадени в Канада за рехабилитация след травми, защото пружиниращият им механизъм намалява шоковото въздействие върху глезените, коленете, бедрата, долната част на гърба и гръбначния стълб с 80%.

Тийнейджърите изправят рамене и гръбначни изкривявания

„Когато бяхме деца, ние все скачахме на ластик, на дама, на народна топка, тичахме. И когато се качих на канго обувките все едно се върнах в детството. А и съм бивша състезателка по спортна аеробика, затова усещането при скоковете и повдиганията на краката още повече ме доближиха до това, което съм правила дълго”, разказва за това как се запалва по канго джъмпс самата инструкторка. Харесва й и това, че спортът помага на хората, които по цял ден стоят приведени пред компютрите да изправят рамене и заздравят мускулите на гърба си. „В часовете идват тийнейджъри с увиснали рамене, прегърбени или с гръбначни изкривявания. Хубавото е, че родителите ги водят, защото са осъзнали, че този спорт ще помогне на децата им и това наистина се случва”, допълва Теодора.

С една тренировка се изгарят до 1200 калории

Тренировката в стила канго пауър, който преподава Теодора, е аеробна, така че потенето и отслабването са гарантирани на 100%. Като заговорихме в цифри, за час в залата се горят между 800 и 1200 калории. „Още като състезател имах проблем с долната част на коремчето. Там винаги имах нещо, което бе излишно. След 2 месеца канго джъмпс коремчето ми се стопи. Радвам се, когато виждам ефекта и върху другите”, усмихва се иначе слабичката инструкторка. И разказва как протича една тренировка. След загрявката от 5-7 минути и свикване с обувките, започва същинското скачане. 5 са основните движения, на основата на които се надграждат всички други. Те са повдигания на левия или на десния крак във всички посоки с прав или свит крак по време на подскоци. Най-интересното е, че упражненията се навързват в хореография, която накрая на тренировката прилича на красив танц, който всички изпълняват в синхрон. И е весело.

Важно!

Спортът се препоръчва 3 пъти в седмицата или да се редува със спининг, таебо или зумба.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X