Напишете дума/думи за търсене

6 мързеливи начина за ускоряване на метаболизма

Яжте шоколад, вечеряйте след 8 и правете други приятни неща, които ще ви избавят от излишните килограми.

Диетолозите твърдят, че за да отслабнем, трябва да ускорим метаболизма си. С този стереотип са наясно всички, които се оптват да свалят някой и друг наднормен килограм. Отчасти тази теза е вярна - колкото по-активно тялото преработва храната в енергия, толкова по-лесно се топят излишните мазнини. От друга страна обаче, обмяната на веществата е сложен, крайно индивидуален и не напълно изучен процес, поради което не винаги се поддава на ефективна корекция. Какво да направите, за да повишите скоростта на метаболизма, без да рискувате здравословни проблеми?

Яжте черен шоколад

Според учените шоколадът с високо съдържание на какао (минимум 70%) помага да се справим със стреса, като същевременно консумацията на 40 г дневно ускорява метаболизма. Причината е в нормализацията на чувствителността на клетките към инсулина, при което организмът активно преработва храната в енергия, а не в мазнини.

Минимум време за спорт

10 - 15 минути активна тренировка е по-ефикасна от гледна точка на метаболизма от по-бавните спортове като йога и разходки. Най-добре действат тренировките, които редуват за кратък перид максимална активност и отдих. По този начин се подобрява усвояването на липидите и глюкозата, като същевременно тялото свиква да потребява повече кислород.

Дишайте дълбоко

Дълбокото дишане е най-ефикасният начин да отслабнете. Логиката е проста - колкото по-дълбоко дишате, толкова повече кислород попада в кръвта и толкова по-активен става прцесът на преработване на храната, включително на мазнините и захарта, в енергия.

Пийте студена вода

Вероятно сте чували, че чаша вода, изпита 20 - 30 мин преди хранене, намалява апетита. Но ако водата е студена, ефектът ще се удвои. Студената вода не само пълни корема (което значи, че се чувстваме сити), но и кара тялото да изразходва калории, за да се стопли. 1/2 литър студена вода ускорява метаболизма с около 30%.

Хранете се преди сън

От гледна точка на много хора, които се опитват да свалят килограми, това звучи кощунствено. Но учени от Университета във Флорида са открили, че леката закуска преди лягане може да подобри нощната обмяна на веществата и по-конкретно да активира преработването на мазнините. За целта храната, приета преди заспиване, трябва да е не повече от 150 ккал, преобладаващо протеинова.

Наспивайте се

Недостигът на сън е най-сигурният път към забавяне на метаболизма и натруване на наднормени килограми. Недоспиването рязко понижава нивото на лептин - важен хормон, който регулира апетита и потреблението на енергия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X