Напишете дума/думи за търсене

6 навика, които забавят метаболизма

Спортувате, ограничавате се в храненето, но все не успявате да свалите килограми? Вероятно имате няколко лоши навика, които забавят обмяната на веществата.

Пиете кафе без кофеин

Обикновено се отказваме от кофеина, водени от разумни доводи – да намалим количеството от това вещество, което е провъзгласено за вредно. Негативите от кофеина обаче са доста преувеличени – така че, ако консумирате 1–2 чаши кафе дневно, не си отказвайте удоволствието да се насладите на оригиналната напитка. Накоро направени изследвания доказват, че кофеинът ускорява метаболизма с цели 15%.

Закусвате само въглехидрати

Закусвате овесена каша? Похвално е, но се налагат някои уточнения. Ако целите да свалите килограми, не е достатъчно да закусвате само овесени ядки. Строго въглехидратните закуски не са в състояние да заситят за дълго, поради което скоро ще огладнеете. Изходът е прост: добавете протеинов продукт към обичайната си въглехидратна закуска. Това може да са яйца или кисело мляко. По този начин закуската ще остане лека и същевременно по-полезна и питателна.

Игнорирате спорта

Може да спазвате диета безкрайно дълго и да си отказвате най-безобидни кулинарни радости и въпреки това да не отслабвате. Това е възможно при условие, че напълно сте изключили спорта от живота си. Малко подвижният начин на живот забавя обмяната на веществата и спомага за натрупване на мастни отлагания.

Не се храните след тренировка

Още един разпространен грешен навик на отслабващите е лишаването от храна след спорт. В този случай тялото използва своите запаси, за да възстанови силите си. Най-лесният начин е след тренировка да хапнете банан или извара.

Лягате си по-късно в почивните дни

Вероятно сценарият ви е познат – през седмицата сте в леглото най-късно в 23 часа, а през уикенда стоите будни дълго след полунощ. Имайте предвид обаче, че при тези нарушения на режима матаболизмът силно се забавя.

Не пиете вода

Това е най-вредният и най-разпространен навик за забавена обмяна на веществата. Имайте предвид, че няма очевидни признаци за обезводняване на тялото, затова се погрижете да изпивате поне по 1,5 л вода дневно, дори и да не усещате жажда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X