Напишете дума/думи за търсене

6 начина да ускорим метаболизма

Обмяната на веществата, наричана още метаболизъм, представлява усвояване на полезните вещества от тялото и изхвърляне на вредните, получени от разграждането на веществата. Колкото по-активно текат тези процеси, толкова по-добре се чувстваме. Как да ги ускорите?

Правилно хранене

За ускоряване на обмяната на веществата диетолозите препоръчват намалена консумация на продукти от животински произход – мазно месо, колбаси, субпродукти,яйчен жълтък, масло. Най-добре е да се храните пет пъти дневно, на малки порции. Внимавайте в менюто ви да присъстват достатъчно (но не твърде много) протеини, мазнини и въглехидрати.

Контрол на теглото

Метаболизмът често се забавя заради излишните килограми. Но за да се избавите от тях, не се хвърляйте сляпо в различни диети, а се обърнете за помощ към специалист. Добре подбраната според индивидуалните ви нужди диета, в комбинация с физически упражнения, не само ще намали обиколката на талията и бедрата, но и ще подобри кръвообращението.

Токсините – вън

Задръстването на тялото с токсини съществено затруднява метаболизма, а за да го ускорите, е необходимо да се заемете с детоксикация. Вместо да се подлагате на гладуване, използвайте услугите на специалист, който ще подбере ефективна фитопрограма за пречистване. По този начин ще изчистите целия организъм, а не само черния дроб и стомашно-чревния тракт.

Внимание към определени продукти

Ще ускорите метаболизма и с храната, която приемате. Включете в менюто целина (сурова или преработена), домати, краставици, цвекло, авокадо, пълнозърнест хляб, кисело мляко, извара, мазна морска риба. Добре е на трапезата да има цитрусови плодове (най-вече лимонът и грейпфрутът), зеленият чай, бадемите, ябълките, черното кафе без захар, спанакът, зехтинът, подправките, зелето, карфиолът, броколито. Пшеничните трици ефективно ускоряват метаболизма – консумирайте ги сутрин, на празен стомах, по 7–10 ч.л. в достатъчно количество вода.

Нормализация на съня

Правилният, здрав и пълноценен сън е още един начин да ускорите обмяната на веществата, тъй като много от метаболитните процеси протичат именно докато спим. Имаме нужда поне от 7 часа нощен сън, а при напрегната умствена и физическа работа – 9–10. Избягвайте да спите по корем.

Достатъчно вода

1,5–2 л вода на ден пречиства бъбреците и извежда лошия холестерол. Ако искате да усилите ефекта, прибавяйте към водата прясно изцеден лимонов сок.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X