Напишете дума/думи за търсене

Какво става със здравето 10 часа след лакирането на ноктите

Може би сте чули, че не трябва да използвате лак за нокти твърде често, или ноктите ви ще започнат да изсъхват и да станат жълти. Оказва се обаче, че този тип козметика може да причини много по-сериозна вреда на здравето.

И не, не ви подканваме да изоставяте лака за нокти. Просто ще ви запознаем с отрицателните ефекти, които неговите съставки могат да имат върху тялото.

Каква е основната опасност за вашето здраве?

Вредата от лака за нокти се крие в неговата токсичност. Някои съвременни козметики за нокти съдържат следните компоненти, които могат сериозно да навредят на вашето здраве.

Толуол - разтворител, който придава на ноктите гладко покритие и запазва пигмента. Толуолът може да повлияе на централната нервна система и да предизвика репродуктивни нарушения. Главоболие, слабост, припадане и гадене са само някои от вероятните последици от използването на лака за нокти, които не отговарят на стандартите.

Формалдехид - безцветен газ, който помага да се увеличи животът на лака. Ако страдате от алергии, контактът с формалдехид може да предизвика дерматит и възможни химически изгаряния. В по-тежки случаи може да предизвика сърдечни ритъмни нарушения, конвулсии и рак.

Дибутилфталатът се използва като аромат. Наличието на този опасен компонент може да доведе до ендокринни разстройства, гинекологични заболявания и проблеми с дихателните пътища.

Учените са провели проучване сред 24 жени. 6 часа след лакиране на ноктите повечето участници показали високи нива на дифенил фосфат - производно на трифенил фосфата, който се образува в процеса на метаболизъм. 10 часа след началото на експеримента нивата на дифенил фосфат в организма на всички участници се повишили до 7 пъти над нормата.

Как да изберем лак за нокти, който няма да причини увреждане на здравето ни?

Върху някои шишенца с лак за нокти има специални обозначения:

"5-Free" означава, че продуктът не съдържа формалдехид, както и неговите производни смоли (формалдехидни смоли), толуол, дибутилфталати или камфор.

"3-Free" означава, че лакът не съдържа формалдехид, дибутилфталат и толуол.

Преди да купите лак за нокти, първо и преди всичко обърнете внимание на съставките и не забравяйте - вашето здраве е във вашите ръце!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X