Напишете дума/думи за търсене

Как възстановим метаболизма си след диета

След продължителни диети метаболизмът има нужда от помощ. Това го знае всеки, който дори веднъж се е подлагал на рестриктивен хранителен режим. Погрешно е схващането обаче, че той е тотално объркан и няма оправяне. Истината е, че винаги може да го върнете в правия път. Въпреки че начинът ви на хранене може да има нужда от малко приспособяване, няма нужда да гладувате или да прекарвате денонощия във фитнеса, за да помогнете на обмяната на веществата. Има доста по-лесни начини за това.

Грижете се за надбъбречната си жлеза

Надбъбречната жлеза ни снабдява с енергия, чувство за жизненост и е отговорна за регулирането на физическия и емоционален стрес в организма ни. Най-добрият начин да се погрижите за нея е да си почивате достатъчно, да ядете зеленчуци и да намалите храните, които увеличават киселините в стомаха. Забравете за изкусителните предложения на веригите за бързо хранене, за пържените картофи, за прекалената употреба на кофеин и захар. Всички тези храни изтощават надбъбречната жлеза и забавят метаболизма ви доста сръчно. И внимавайте с нивата на стреса, защото именно той е един от най-големите бичове на надбъбречната жлеза.

Тренирайте умерено

Може да навредите на метаболизма си, ако тренирате прекалено усилено. Същото се отнася, ако и мързелувате повечко на дивана в хола. Ключът за правилното му функциониране е в баланса. Предозирането със спортни активности ще ограби организма ви и неговите природни свойства сам да засилва метаболизма, което ще му попречи да се справи по-добре със стреса. Един час на ден спорт е предостатъчно, като си позволявате поне 2 дни почивка в седмицата. Ако 60 мин ви се струват повече, може да ги намалите наполовина и да вдигнете дните за тренировка до 6. Комбинирайте кардио упражнения със стречинг.

Не загърбвайте щитовидната жлеза

Доброто здраве на щитовидната ви жлеза е жизненоважно за метаболизма ви. Подходящи храни за нейната функция са тези, които съдържат селен, витамините от група В, магнезият, месните протеини и такива, които са бедни на скорбяла и въглехидрати. Избягвайте преработена соя и увеличете консумацията на йод, без значение дали ядете морски дарове или хапвате само салата от спирулина. Рибата е един от най-добрите източници на протеин и йод извън спирулината. Щитовидната жлеза регулира енергията и помага на метаболизма ви да изпълнява функциите си.

Не се отказвайте от въглехидратите

Ако решите да изоставите тотално въглехидратите, помислете пак. Хранителен режим без въглехидрати уврежда метаболизма много бързо. Сладките картофи, морковите, цвеклото, тиквата, овесът, кафявият ориз, киноа и всички зелени зеленчуци са чудесни въглехидратни храни за метаболизма. Малините, боровинките, ягодите, къпините са най-добри от плодовете, защото съдържат малко захар, но засилват метаболизма.

Не изхвърляйте мазнините

Мазнините в кокоса, суровите ядки, семената, авокадото и рибата са едни от най-добрите за метаболизма. Ако изхвърлите и това тлъсто от менюто си, ще се чувствате уморени, нервни и ще нарушите работата на натуралната фурна в тялото си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X