Напишете дума/думи за търсене

Метаболизмът се ускорява с хранене през 3 часа

Докато залитаме по една или друга диета в стремежа си към перфектна фигура, май не се и замисляме защо трупаме килограми. А с излишното тегло тялото ни подсказва, че сме го объркали с нещо. Ако разберем как функционира то и променим храненето си, ще нормализираме обмяната на веществата и ще се вталим без опасност за здравето и йо-йо ефект.

И децата знаят, че за правилна работа на организма му трябва енергия, която той си набавя от белтъчините, въглехидратите и мазнините. Важно е да ги приемаме в съотношение 3:4:3 на всяко хранене, за да стимулираме метаболизма си.
Скоростта на обменните процеси зависи от количеството на приетите и изразходваните калории, както и от генетичните особености на организма. С наследствеността е по-трудно да се преборим, но да внимаваме какво ядем и колко се движим е напълно възможно.
Интелигентното ни тяло е склонно да се запасява с мазнини - ей така, за всеки случай. И ги изразходва при крайна нужда, когато другите източници на енергия са изчерпани.

Естествено, ако спортуваме активно, ще изгаряме мазнините. Но понеже малко от нас го правят, по-лесно е да внимаваме какво слагаме в чинията си. Има продукти с отрицателни калории - тоест за усвояването им се хаби повече енергия, отколкото се отделя след консумацията им.

Как да стимулираме обмяната си

Първо правило - хапвайте по-често
Това означава, че оптималното време между отделните хранения трябва да е 2-3 часа. Защо? Защото с всяко хапване стимулирате обмяната на веществата. И колкото по-често тялото ви получава храна, толокова по-бързо ще я усвоява. Така се ускорява метаболизмът и изгарянето на подкожните мазнини.
Когато държите организма си гладен, с големи интервали между храненето, той започва да се запасява с мазнини, от които после по-трудно ще се спасите.

Второ правило - яжте правилно
И най-бързият метаболизъм няма да ви спаси от затлъстяване, ако се тъпчете постоянно с висококалорични изкушения. Пълноценна храна, но на малки порции - това е ключът към добрата работа на всички системи в тялото ни.
Какво е малка порция? Купичка супа, салата с парченце риба или половин варени пилешки гърди. Ако понякога е трудно да си набавите подходяща храна, чаша кисело мляко, плод или парче сухар ще свършат работа.
Не пропускайте и фибрите - главният стимулатор на обменните процеси. Има ги в изобилие в плодовете и зеленчуците.

Трето правило - осигурете си една по-обилна порция дневно
Диетолозите препоръчват в менюто ви да присъства и едно по-сериозно хапване в интервала от 12.00 до 14.00 часа. През нощта всички процеси в тялото ни се забавят и ако хапнем по-късно някаква тежка храна, за смилането на която са необходими поне 4 часа, тя може и да не се усвои. Затова е добре след ядене, особено ако е по-обилно, да се поразходим за стимулиране на храносмилането. Ако хапнем повече, без да се раздвижим след това, рискуваме да си причиним стомашно-чревни проблеми.

Четвърто правило - рибата в менюто е задължителна

Рибата съдържа вещества, които са мощни стимулатори на метаболизма - докозахексаенова и ейкозапентаенова киселина, които са разновидности омега-3 ненаситени мастни киселини. Те стимулират производството на ферменти, които пък стимулират изгарянето на мазнините и предотвратяват натрупването им като подкожни тлъстини. И за да е още по-ефикасна диетата ви, може да приемате допълнителни дози от тези ненаситени мастни киселини.

----------------
Проблеми с червата водят до затлъстяване

Специалисти от Вашингтонския университет са доказали връзката между затлъстяването и състоянието на чревната микрофлора. Фактът, че при пълните хора често се наблюдава дисбактериоза, ги е подсетил да търсят връзка между излишното тегло и неправилното усвояване на хранителните вещества.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X