Напишете дума/думи за търсене

3 причини за липса на резултати при отслабване и как да ги избегнем

Има моменти в спазването на всеки режим и програма, когато си мислиш, че просто светът е срещу теб… Броиш калории, даваш всичко от себе си в залата, обявил с война на сладкишите и безалкохолното и все пак нещо те спъва, без да знаеш какво…

В такива моменти много хора се отказват, други хвърлят вината върху потенциални здравословни проблеми или „генетика“, а трети просто търсят основателна причина за застоя, за да могат да се справят с него.

В тази статия ще потърсим обяснение за този проблем и веднъж за винаги ще намерим решение за него. Ето кои са най-вероятните причини за застой по време на отслабване:

1. Не смяташ правилно калориите си

За да отслабнеш, трябва да си в калориен дефицит – т.е. да приемаш по-малко калории, отколкото гориш. Или съответно да гориш повече, отколкото приемаш. За целта трябва да изчислиш приблизителния си дневен енергоразход и в същото време да следиш дали калориите, които приемаш, са по-малко от тези, които гориш. Нужните сметки можеш да направиш лесно, с помощта на калориен калкулатор.

Но ако не следиш грамажа на храната си с кухненска везна и се храниш "на око", както много хора правят, има голяма вероятност да подценяваш калорийното съдържание на храните. Ето защо диети като 90 дневната диета спират да са ефективни след определен период от време. Мислиш си, че за обяд си изял 300 ккал, а те всъщност са 550. Да, наистина разликите могат да са толкова големи. Комбинирай тези отклонения в рамките на няколко поредни дни и от калорийния ти дефицит няма да има и следа. А резултатът ще е застой.

2. Търсиш напредък само и единствено в теглото си

Първия инстинкт на всеки, който иска да отслабне, е да следи теглото си. Но да следиш напредъка само на база теглото си, е една от най-големите грешки, които можеш да допуснеш.

Това е така, защото теглото е непостоянна величина, която варира не само в различните дни, но и в различните части от деня. В някои случаи разликата от сутрешното до вечерното тегло може да е над килограм.

Затова е важно, когато следиш теглото си, да го правиш средноаритметично – мериш се всяка сутрин на гладно и след уриниране и записваш стойността. Правиш това последователно в рамките на 7-10 поредни дни, след което вземаш само средноаритметичната стойност (събираш теглото за всеки от дните и го делиш на броя дни). По този начин ще елиминираш отклоненията в теглото, причинени от задържане на вода, съдържанието на червата и т.н.

Но дори и измерено средноаритметично, само по себе си теглото не е достатъчно, за да изградим реална представа за напредъка си. Най-доброто решение е да следиш не само него, но и различните обиколки – на талия, ханш, гръдна обиколка, обиколка на бедра, ръце и дори на врата. Това ще ти даде много по-голям обем от информация за ефективността на твоите хранителен режим и тренировки, както и какъв е реалният ти напредък.

3. Не преизчисляваш калориите си с течение на времето

За да се определи калориен дефицит или излишък, първо трябва да се пресметнат няколко други променливи, като базов метаболизъм, приблизителен дневен разход на енергия и т.н.

За целта се използват формули, които дават доста точна, но все пак приблизителна информация за тези стойности. Калорийния калкулатор по-горе работи точно така. Но тези начални данни дават само отправна точка.

С изгарянето на мазнините тялото намалява обема си, а по-малкото тяло има нужда и от по-малко енергия (калории), за да се поддържа. Всъщност, мазнините не са метаболитно активна тъкан, но мускулите са. А почти никога не се изгарят само мазнини, с тях малко или много се игаря и част от мускулната маса, което в крайна сметка оказва влияние и върху енергийните нужни на тялото.

Това е нещо, с който обикновената диета не се съобразява. Почти всички популярни, масови диети не само, че не вземат предвид промените в метаболизма и енергоразхода по време на отслабване, но дори не се съобразяват в първоначалните изчисления, които споменахме. А това означава, че водят само до временни и трудни за поддържане резултати.

Ето защо, ако вече си отслабнал значително, без да променяш калориите си и в последствие си попаднал в застой, може би е време да преизчислиш калорийния си прием, за да продължиш да сваляш и да постигнеш целта си.

В заключение…

Това са едни от най-често срещаните причини за застоя по време на отслабване. Но в действителност има много други фактори, които също влияят на резултатите ти, като например липсата на сън, прекомерният стрес, съпътстващи здарвословни проблеми и т.н.

Това, което трябва да знаеш е, че застоят не означава край на напредъка ти и не е непреодолима стена пред крайната цел. Той е само крайпътен камък, който трябва да заобиколиш, за да стигнеш до нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X