Напишете дума/думи за търсене

Как да отслабваме след 30

След 30 животът е прекрасен – кариера и финансова самостоятелност, семейство, деца, самоувереност, възможности. С една малка подробност – лекото пламъче на завист в очите към поредната невръстна кльощава девойка в прилепнали дънки. Няма място за притеснение – или поне ситуацията може да бъде сложена под контрол.

Виновникът за целулита и излишните тлъстинки в областта на талията, след като навършим 30, е забавянето на метаболизма. С други думи, постепенно мускулната маса започва да се превръща в съединителна тъкан, а от този процес не са застраховани дори и най-слабите жени. По-рано са ви били достатъчни няколко дни, за да влезете във форма, а сега го постигате с по-големи усилия и задържате резултата по-трудно. Не се плашете, просто действайте!

Какво не бива да правим?

Не минавайте на нискокалорийни, изтощителни диети в опита да си върнете младежката фигура. Те може би ще ви помогнат да отслабнете бързо, но ще съсипят кожата и блясъка в очите ви, а и едва ли ще задържите за дълго резултатите. Строгите ограничаващи диети са шок за организма. Втората голяма грешка са изморителните силови тренировки, съчетани с прием на много белтъчини в менюто. От това здравето ви може да пострада. Трети глупав ход е да се опитате да промените външността си с пластични корекции, без да променяте начина си на живот и храненето. Да искате да отслабнете и да се разкрасите, само за да задържите партньора си, е тотално сбъркана мотивация. При всички положения в началото ви е нужен добър диетолог, а ако усещате нужда, може да се обърнете и към психолог.

Най-правилното отслабване е с помощта на диета без строги ограничения, но с превес на плодове и зеленчуци. Главното във всяка диета е вашето удобство и възможността ви да я съчетаете с ежедневния ритъм на работа и почивка. Не са особено ефективни хранителните режими, които забраняват закуска или вечеря. Помнете, че храненето ви трябва да бъде редовно, на малки порции и с не много калорични продукти! Диетолозите препоръчват пет – шест приема на храна дневно, три от тях основни, а останалите – леки. Разрешени са пълнозърнести продукти, риба или нетлъсто месо, задължителни са плодове или зеленчуци поне три пъти дневно, растително масло. Много е важно да не си мислите, че всяка хапка ви се лепи, а да си хапвате умерено и с наслада. Може веднъж дневно да си позволите тристепенно меню – предястие, основно и десерт, при положение че всяко от тях не надвишава 80 грама.

След 30 е много важно да поддържате тялото си в добър тонус. Затова изберете спорт, който ви доставя удоволствие и ви разтоварва емоционално – така няма да си търсите повод да пропуснете тренировката. Физическото натоварване ще поддържа мускулите ви в тонус, но и ще придаде по-добър вид на кожата ви. Редувайте интензивни и спокойни упражнения. Активните движения се препоръчва да са между една и три минути, в следващите пет – десет минути може да може да вдигате тежести, да правите лек джогинг или да плувате. При подобни тренировки по половин час през ден, резултатите ще се забележат много бързо. Полезни са също йогата, танците, аеробиката, карането на кънки. Най-важното условие е да правите всичко с удоволствие, внимание към детайла и любов към тялото му с всичките му прекрасни страни и несъвършенства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X