Напишете дума/думи за търсене

Кои храни да избягваме при проблеми със стомаха

Към най-разпространените заболявания на стомашно-чревния тракт се отнасят гастрит, язва, запек и диария. При гастрит терапията във висока степен зависи от съхраняването на стомашната секреция. При дефицит на стомашни секрети се препоръчва щадяща диета, в която се ограничават пълномаслените млечни продукти, месото, ряпата, репичките, гроздето, лютите подправки, консервираните и пушените храни, туршиите, алкохолът, газираните напитки.

Когато заболяването не е обострено, се разрешават зеле, лук, чесън, копър, хрян за увеличаване на апетита. При язва диетата има за цел да намали киселинността в стомаха. Хранете се на всеки 3–4 часа.

Добре е да се увеличи съдържанието на протеини – от млечни продукти, пиле и риба, яйца, овесени ядки и елда. Мазнините трябва да са предимно растителни. Ограничете въглехидратите и солта. В острата фаза на заболяването трябва да се приема храна във вид на каша, като се избягват прекалено горещите и студени ястия.

Възникването на запек обикновено се случва заради нарушения в храненето – неспазване на режим и консумация на храни, бедни на фибри. В този случай диетолозите препоръчват да се набляга на плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите продукти, морските дарове, субпродуктите, меда, прясно изцедените плодови сокове, киселото мляко.

Избягвайте черния чай, шоколада, какаото, нара, крушите, боровинките, ориза, тестените изделия. Не приемайте твърде горещи напитки и храни. При диария основното е да не се натоварва стомашно-чревният тракт, затова продуктите е най-добре да са варени, печени или на пара.

Избягвайте мазните меса, консервите, яйцата, бобовите растения, зелето, гъбите, спанака. Лекарите съветват в такива случаи да се консумират сухари, нетлъсто телешко, пуешко, немазна риба, макарони, ориз, картофи в умерено количество, билков чай.

За още практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X