Напишете дума/думи за търсене

Дафиновият лист облекчава стомаха и ставите

Някой кулинар ще каже, че е въпрос на вкус с какви подправки да обогатите ястията си. Когато обаче си недостатъчно опитен в кухнята, е полезно да знаеш някои основни правила. Разказваме ви за подправките, които се предлагат на пазара и какво е тяхното приложение.

Дафинов лист

Дафиновият лист е от семейство Лаврови, като са познати различни видове. Най-разпространеният у нас е средиземноморският, но се среща също калифорнийски, индийски и много рядко индонезийски. Листата на плодовете на дафиновите дървета се използват в народната медицина още от дълбока древност, а в българската кулинария тази ароматна подправка има своето почетно място също от столетия. В древността дафиновото дръвче се е считало за свещено и с него са украсявали храмовете на Аполон в Гърция. С дафинови клонки окичвали главите на победителите, затова до ден днешен някои суеверия твърдят, че ако държим дафинов лист в портмонето си, ще печелим по-добре. Важно било обаче дафиновият лист да се подменя често с по-нов и по-ароматен.

Здравословни предимства

Дафиновият лист съдържа летливи съединения, които пречистват въздуха. Богат е на манган, калций, магнезий, желязо, фосфор, калий, цинк. Често се използва при лечение на диабет, възпаления на бронхите, кашлица, простуда, ставни болки, безплодие и др. Той стимулира храносмилателната система и предпазва от газове. Въобще отварата от дафинов лист благоприятства работата на стомаха, повишава апетита и помага дори за премахване на камъни в бъбреците. При артрози се прилага екстракт от дафинов лист, с който се мажат болните стави и се оставят завити по цяла нощ.

Кулинарно приложение

Тази ароматна подправка е неизменна част още от кухнята на нашите баби. Българите го прибавят в маринатите за консерви, туршии и сосове. Греяното вино също много обича вкуса и аромата му. Не забравяйте да добавите дафинов лист, ако готвите боб, печено месо – предимно дивеч и говеждо, картофи и риба на фурна. Съчетава се идеално с черен пипер, бахар, лук, чесън, хвойна.

Вана с дафинов лист срещу ставни болки

Сварете 20 листенца сушен дафинов лист в 1 л вода за около 5 минути. Направете си вана, като добавите отварата от дафинов лист и постоите вътре 15-20 минути. Ако го правите редовно, на петия път ще започнете да усещате облекчаване на ставните болки.

Индийското орехче ще направи соса Бешамел перфектен

Познато е още като мускатово орехче. То всъщност е костилката на месест плод на дърво, което расте на индонезийските острови Банда. Познато е още от древността и е достигнало висока цена през Средновековието. В един период са вярвали, че може да лекува дори чума. От дървото му се произвеждат още етерични масла, смоли и масло.

В магазините се предлага като цяла костилка и на прах. По-лесно е да ползвате това на прах, но ако вместо него настържете от костилката му, ароматът ще е по-свеж и по-силен.

Здравословни предимства

Едно от най-популярните му приложения е свързано със сиропа за кашлица, който се приготвя от него. Полезно е и за храносмилателната система, при лош дъх, гадене, диария. Индийското орехче е приятел и на нервната система, защото стимулира производството на серотонин – хормона на щастието. За целта може да добавяте по малко индийско орехче в чая или млякото си преди сън. Друг вариант срещу безпокойство и безсъние е да комбинирате индийското орехче със сок от грозде. Ако сте жертва на дехидратация, отново може да потърсите помощ от тази подправка. Обърнете се към нея, ако имате кожни проблеми като екземи например, ревматизъм, липса на апетит.

Кулинарно приложение

В кулинарията се използват както костилката на дървото, така и неговата кора. По вкус се различават по това, че орехчето е малко по-сладникаво. То е задължително за известния сос Бешамел. Съчетава се чудесно с фрикасе, кайма, различни сосове, супи, пастет. Индийците го предпочитат в своите десерти, японците правят с него кърито си, а европейците го съчетават с различни картофени ястия, супи, сосове и печени меса. Индийското орехче се съчетава добре с черен пипер, лук, чесън.

Важно

Почти е невъзможно да предозирате индийското орехче, защото вкусът и ароматът му са наситени, но ако го направите, внимавайте, защото над определено количество то може да предизвика халюцинации и сърцебиене. Не се препоръчва и на бременни, защото преди години в Индия са го ползвали за предизвикване на аборт.

За още практични съвети, срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения харесайте фейсбук страницата на „Рецепти за здраве“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X