Напишете дума/думи за търсене

4 задължителни рецепти за коледни напитки

Родната традиция на Коледа ни гощава най-често с греяна ракия и руйно домашно вино. Ако ви се иска да опитате нещо по-различно тази година, ви предлагаме няколко идеи за празнични напитки, които ще повдигнат духа и ще сгреят тялото.

Глювайн

В немскоговорящите страни по това време на годината се лее глювайн от всякъде. Най-уютната традиция е да отидеш с приятели на коледен базар и да пиете глювайн, докато пазарувате сувенири и други подаръци. Името идва от Gluhende Wein, което означава „светещо вино”. Леко е и ароматно и всеки може лесно да си го приготви вкъщи. Има десетки рецепти за глювайн, но ето ви основната. Използвайте 1 бутилка качествено бяло или червено вино, което трябва да заври, но без да кипва. Когато това стане, добавете захар или мед на вкус (около 100 г), парченца пресни и сушени плодове (ябълки, дюля, портокал, стафиди, сушени кайсии), и подправки - пръчици канела, парченца джинджифил, карамфилчета, индийско орехче. Всичко това трябва да престои поне половин час, за да си пусне ароматите. Сервира се без глювайна да се отцежда от плодовете и подправките. Към него могат да се сервират сирена, но също върви и с месо, и с десерт.

Яйчен пунш

Тази напитка пък ни праща в Америка, където той се приготвя и в алкохолен, и в безалкохолен вариант. Този с алкохол се нарича още егног. Ето ви една рецепта за него:

Разбийте 6 жълтъка с 1 ч.ч. захар на водна баня, докато захарта се разтопи. В това време оставете да заврат на другия котлон 2 ч.ч. мляко заедно с щипка канела, щипка индийско орехче и няколко карамфилчета. Бавно и с внимателно бъркане жълтъците изсипете при млякото. Върнете всичко на котлона и бъркайте на слаб огън, докато стане гъсто, но не прекалено. Има опасност да стане на парцали и тогава трябва да го минете през блендер. Оставете малко да се охлади и добавете 200 г коняк, ром или уиски и 300 г течна сметана. Ако пропуснете алкохола, напитката може да се консумира и от децата. Яйчният пунш е хубав и топъл, и студен. Поднесете поръсен с канела или какао.

Пунш

Съвсем различен е от яйчния и произхожда от Индия. Идва от санкскритската дума „пет” и по дефиниция съдържа пет съставки: вино, вода или чай, подправки, плодов сок, захар или мед. Ние ви предлагаме една от многото рецепти за коледен пунш. Смесете в дълбока тенджера 300 мл червено вино, 1 портокал на парчета и без кора, 250 мл портокалов или лимонов сок, 500 мл чай или вода, семената от 1 ванилова шушулка, пръчка канела, няколко карамфилчета и 2 с.л. мед. Не трябва да завира, а да се грее на тих огън половин час. След това прецедете. Накрая добавете 100 мл тъмен ром и захар на вкус. Пуншът се консумира топъл.

Грог

През 1740 г. адмирал Едуард Върнън от Кралския военноморски флот на Великобритания въвежда правило за моряците – да разреждат рома с чай с цел икономии. Така си спечелва и прозвището Стария грог, а напитката му пътува през времето до наши дни. Най-семплият начин да си приготвите грог е като към топъл черен чай добавите ром и малко захар или мед. Има и обогатени рецепти: смесете 2 ч.ч. хубаво вино с 1/2 ч.ч. ром или ракия, щипка канела и няколко зрънца черен пипер. Нека заврат, без да кипнат. В това време пригответе 2 ч.ч. черен чай, подсладен със захар или мед и овкусен със сока на 1 лимон. Двете смеси се изсипват на едно място и се консумира топло.

Наздраве!

За още практични съвети, полезна информация, вкусни рецепти, разговори със специалисти по здравословно хранене и срещи с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X