Напишете дума/думи за търсене

Какво не знаят любителите на кафето

Ако пиете кафе всяка сутрин, вие сте един от милиардите фенове по света на тази напитка. Повече от 2,25 милиарда чаши кафе се консумират всеки ден.

Кои са някои от най-интересните факти за една от най-популярните напитки на всички времена?

1. Точното време за кафе

Ако пиете кафе, за да се чувствате освежени, трябва да изберете точното време. Може да определите времето според нивата на кортизола в тялото. Повечето хора имат високо ниво на кортизол между 8-9 часа сутринта. Следващият пик е между 12-13 часа, а последният е между 17:30-18:30 часа. По-добре е да пиете кафе, след като започнете да се чувствате уморени. След последния пик не се препоръчва консумацията на кафе, ако искате да заспите същата нощ.

2. Взаимодействие с лекарства

Германски учени установиха, че взаимодействието между кофеина и аналгетиците увеличава техния ефект.

3. Продължителността на ефекта му

Ако пиете чаша кафе в 9 часа сутринта, един час след пладне в организма ще има останало само 100 мг кафе. Но ако го пиете след 15 часа, това може да ви помогне да останете освежени до вечерта.

4. Животът на прясно смлените зърна е 15 минути

Ако смилате пресни зърна кафе, не ги оставяйте за консумация след часове, а ги сварете и изпийте в рамките на 15 мин. След това губят аромата и променят вкуса си, което прави невъзможно различаването на различните видове кафе.

5. Как се произвежда кафето

За да произведете 2 литра кафе, трябва да оберете 2 дървета. Кафееното дърво расте около 3 години, преди да даде реколта, годна за прибиране.

6. Кафето влияе върху спортните резултати

Кофеинът увеличава нивата на адреналина в организма и освобождава мастните киселини от тлъстините, което води до по-добри резултати при онези, които пият кафе преди тренировка.

7. Някога се е използвало за храна

Тъй като кафето се произвежда от плод, не е чудно, че в началото не е било използван като напитка. Африканците смесвали животинска мазнина с кафе, за да направят вид паста, която консумирали за енергия.

8. Пиенето на много кафе води до повишаване на теглото

Кафето възбужда хормона кортизол, който ни кара да изпитваме глад за сладкиши и захар. Също така кофеинът нарушава цикъла на сън, така че на следващия ден може да се почувствате по-малко енергични и по-изкушени да ядете различни сладки храни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X