Напишете дума/думи за търсене

Подправките - здравословният вкус

Добавянето на подправки - пресни или сухи, е един от най-добрите и здравословни начини за подчертаване вкуса на храната.

Почистете и нарежете на ситно пресните подправки и стрийте сухите непосредствено преди да ги използвате. Добавяйте ги към ястието в последните 30 минути на готвенето. В противен случай те губят от вкуса и аромата си.

Ще ви запознаем с качествата и използването на най-използваните билки.

АНАСОН - има силен аромат

Семената му се използват за приготвяне на торти и сладкиши. Смлян се използва за овкусяване на плодове или зеле.

БАХАР прилича на смес от канела, индийско орехче, джинджифил и пипер и придава характерен пикантен вкус на всички ястия.

БОСИЛЕК притежава мек ментов вкус и много често се употребява за подправяне нагъсти студени сосове със зехтин (песто) и ястия с домати.Неделима съставка е в повечето средиземноморски ястия.

ДАФИНОВ ЛИСТ има остър дървесен вкус, който отлично подхожда на меса, супи и задушени ястия. Поставя се в началото на готвенето, за да има време да отдели аромата си.

ДЖИНДЖИФИЛ (корени) има силен вкук на лимон. В прясно състояние се обелва и настъргва с ренде, а може да се нареже и на кубчета, за да се прибави към запържени ястия или пикантни яхнии. Съхранява се добре опакован във фризер. Настърган и изсушен се използва при приготвяне на кейкове и сладкиши.

ДИВ ЛУК придава вкус на сладък кромид лук на салати, топли и студени сосове.

ЕСТРАГОН популярна френска зелена подправка, с подобен вкус на анасон. Отлично се съчетава с моркови, зелени зеленчуци, пиле, морски дарове и риба,ястия с яйца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X