Напишете дума/думи за търсене

Как да направим хубава туршия (+рецепти)

Eто че дойде време да помислим и за трапезата ни през зимата. В момента зеленчуците може да се намерят на приемливи цени, те са добре узрели и превръщането им в туршии е въпрос на няколко часа време и на няколко добри рецепти.

Според начина си на приготвяне туршиите биват сурови, парени, печени и пържени. За туршия са годни почти всички зеленчуци, стига да са здрави и без натъртвания. Универсалният начин е зеленчуците да се залеят със солена вода или с вода с оцет и сол.

Няколко основни правила:

1. На всяка цена отстранете загнилите и повредените зеленчуци, преди да започнете приготвянето на туршиите.

2. Съдовете, в които ще правите туршията, трябва да са идеално чисти и сухи.

3. Може да направите туршия от един или от няколко зеленчука.

4. Подправките, които се използват, са според вкуса ви: целина, магданоз, копър, чесън, дафинов лист и т.н.

5. За да е по-трайна туршията, добавете по някой лозов или вишнев лист, счукан синап или хрян.

6. Саламурата трябва да покрива всички зеленчуци догоре, иначе ще се развалят бързо.

7. Почистването е различно при отделните продукти. На чушките се режат дръжките и се изважда семето, на зеления фасул се режат връхчетата, патладжаните се белят.

8. При пълненето на бурканите трябва да следвате правилото, че в буркана не бива да остава много въздух. Не тъпчете силно зарзавата към дъното обаче, защото може да го нараните.

9. Бурканите не се пълнят на повече от 1-2 см от ръба.

10. Когато сте готови да напълните бурканите със саламурата, подредете ги един до друг, излейте течността във всеки последователно, като след последния се върнете към първия и допълнете, защото най-вероятно течността се е стекла надолу между зеленчуците и е оставила място. Ако саламурата ви е свършила, долейте с топла вода.

11. Имайте предвид, че силно осолените туршии втасват бързо и се запазват за по-дълго, но, разбира се, не са толкова здравословни. При слабоосолените е обратното. Ако навън е много топло, добавете оцет, за да не се развалят туршиите.

12. Ако трябва да претакате туршията, през първата седмица го правите всеки ден, през втората – през ден, а когато втаса – веднъж седмично.

13. Проверявайте хубаво всички буркани по време на претакането – ако видите, че става „лигава“, махнете саламурата, преварете я и й добавете още сол. След това, охладена, трябва да я прецедите и да залеете отново зарзавата с нея.

14. За стерилизацията трябва да внимавате да спазите времето, указано по рецепта. Обикновено за домати са ви нужни 10 минути, за фасул и гювеч – час и половина, за гъби – половин час.

15. Много е важно готовите буркани да се съхраняват на хладно място, най-добре в мазето.

Камби с мед

необходими продукти:

6 кг камби

2 л оцет

500 г медитативно

250 г сол

1 л вода

начин на приготвяне:

1. Избират се здрави и месести камби, измиват се добре, надупчват се с игла или вилица и се нареждат в съд.

2. Между редовете се слагат листа от целина и магданоз, розички от цветно зеле, черен пипер на зърна, настърган хрян и лозови листа.

3. Туршията се залива със саламура, приготвена от солта, оцета и меда, сварена и леко охладена.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X