Напишете дума/думи за търсене

Как да направим здравословна зимнина

Едва ли е необходимо да обсъждаме защо купешките туршии, сладка и лютеници не са добър вариант, ако искаме да се храним здравословно. Въпросът е дали всичко, което ще си приготвим вкъщи като зимнина, влиза автоматично в графата „здравословно“. За съжаление не е достатъчно да сме стоварили в кухнята си чувал с чушки и няколко касетки домати от пазара, за да сме сигурни, че ще имаме лютеница, която отговаря на стандартите ни за здравословно хранене.

Първо, домашната зимнина също като купешката често съдържа прекалено голямо количество сол, захар и олио. Второ, маринатата на домашната зимнина обичайно е доста остра – оцетът в нея е в огромно количество и да, той предпазва продукта от разваляне, но в никакъв случай не допринася за неговите хранителни качества. Трето, в повечето случаи ние стерилизираме бурканите, за да се застраховаме за месеци напред, а както знаем, при такива високи температури зеленчуците губят всичко полезно. След това ядем туршия и си мислим, че щом са зеленчуци и че щом са домашно приготвени, значи правим нещо полезно за тялото си, но това никак не е вярно. Ние ядем мъртви зеленчуци, а за капак си „мезим“ с немалко количество сол, захар и оцет.

Има начини да си приготвим истински качествена зимнина, при това те нито са по-скъпи, нито по-трудни.

1 Замразяване на плодове и зеленчуци

Вероятно когато мислите за зимнина, не включвате варианта замразяване, а той е един от най-бързите и най-ефикасните. Някои плодове и зеленчуци стават дори по-полезни, след като са били замразени. Писали сме многократно за това как да го правите, ето накратко правилата:

- Замразявайте плодовете и зеленчуците добре почистени и подсушени.

- Отстранявайте, преди да ги приберете във фризера, всички наранени по тях места.

- Опаковайте ги в пликчета, бурканчета или кутийки в такива порции, в каквито ще ги ползвате за готвене. Не е добре веднъж размразени, да бъдат връщани на студено.

Плодове като малини, къпини и боловинки трябва да се оставят на стайна температура, докато се размрязат напълно. Обратно, зеленчуците е добре да се ползват почти директно от фризера – така те най-добре запазват свежия си вид.

2 Консервиране чрез естествена ферментация

Запомнете този метод! С помощта на солен разтвор при него се стимулират естествените захари в плодовете и зеленчуците да ферментират. Това консервира по естествен път консервира избраните от вас благини, като ги потапя в среда от млечно-кисели бактерии, така полезни за организма ни и познати също като пробиотични бактерии. Същите виреят в киселото мляко, комбучата и други подобни суперхрани. Има различни степени на ферментация и вие сами може да определите според личния си вкус до кога да чакате туршията си.

Всъщност това е методът, по който приготвяме киселото зеле. То обаче винаги е свързано с досадното преточване, неприятната миризма и т.н. Може да имате здравословна зимнина и без тези „екстри“.

Така може да приготвите не само зеле, но и камби, чушки, краставички, тиквички, лук, чесън, целина, карфиол, бамя, моркови, зелен боб, зелени домати и т.н. Може да консервирате само по един вид в буркан или по няколко като истинска сурова туршия. Може да ползвате и обикновени краставици, не е задължително да са корнишони.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X