Напишете дума/думи за търсене

Как да направим здравословна зимнина

Стъпка 1: Почистете много добре зеленчуците и ги подсушете. Предварително, разбира се, сте отстранили всички развалени части.

Стъпка 2: Нарежете ги на желаните форми и с предпочитанета от вас големина. Някои зеленчуци може и да останат цели.

Стъпка 3: Наредете ги в чисти и сухи буркани. Помежду им сложете билки и подправки като копър, черен пипер, дафинов лист, анасон, карамфил и т.н.

Стъпка 4: Пригответе солния разтвор, като кипнете 1 л вода с 30 г сол на кристали, или около 2 с.л. Използвайте морска или каменна сол до пълното й обсорбиране от водата. Оставете да изстине.

Стъпка 5: Залейте зеленчуците със солния разтвор, като ги оставите изцяло под водата. Ако някои от тях продължат да стърчат, ще развият мухъл. Затова е добре да ги затиснете с нещо тежко (да, точно както правим с киселото зеле!).

Стъпка 6: Покрийте бурканите с някаква кърпа или пък с капачките, но без да ги завинтвате, защото ако го направите, бурканите след няколко дена ще експлоадират.

Стъпка 7: Забравете домашната си здравословна туршия за няколко дена върху някаква друга кърпа или поднос – имайте предвид, че вероятно от бурканите ще излезе течност.

Стъпка 8: Опитайте туршийката на третия ден – тогава е започнала ферментацията. Ако са ви твърде сурови, ги оставете още няколко дена, но не повече от 10. Пробвайте ги всеки ден, за да откриете кога ви допадат най-много като вкус.

Стъпка 9: Когато са готови, им затворете плътно капачките и ги оставете на студено – в мазе или хладилник.

Важно

Тези консерви издържат на студено до 3 месеца!

Не само че е лесно, но и наистина супер здравословно. Тези зеленчуци не само са запазили полезните си свойства, но и са ги увеличили. Намиращите се в тях пробиотични бактерии ще пазят имунитета ви, ще се грижат за по-доброто ви храносмилане и дори ще подобрят вида на кожата ви и цялоствотоно ви усещане за здраве и сила.

В следващия брой на "Рецепти за здраве" ще ви предложим и здравословни сладка и конфитюри.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X