Напишете дума/думи за търсене

Как да си приготвим хубаво сладко (+рецепта)

Сладка се варят от различни плодове, които трябва да са напълно здрави, добре узрели и пресни. Всеки различен плод изисква съответната преработка. Например при ягодите и малините е необходимо да се изчистят само чашечните листа с дръжката и да се измият внимателно, черешите и дренките трябва да се измият добре и да им се отстранят костилките, а сливи, кайсии и праскови изискват обезкостяване и по възможност да престоят известно време във варна вода, а орехчетата, смокините и портокалите е добре да се изварят в една или в няколко води.

Сладката се варят в плитки и широки съдове, които по обем може да поберат поне двойно повече от съдържанието на сладкото, което варите. Ако съдът е по-малък, съществува риск сладкото да изкипи и със сигурност ще ви напръска плота и стените. А при твърде голям съд сладкото се разстила на тънък пласт, благодарение на което сиропът се сгъстява бързо и има опасност плодът да остане недоварен.

Трябва да имате предвид също, че за колкото по-кратко време сладкото е готово, толкова неговият цвят е по-светъл и ароматът на плода – по-добре запазен. Ето защо не бива да се вари сладко от повече от два килограма плод наведнъж, както и не трябва да се вари на силен огън с оглед на това да се осигури по-бързото изпаряване и сгъстяване.

Пяната, получена при варенето на сладкото, се обира с решетеста лъжица. Особено грижливо трябва да се обере пяната, след като сладкото се свали от котлона. Захарта, кристализирала по стените на тавата, в която се вари сладкото, трябва да се обере с лъжица или с влажна кърпа.

За да се избегне захаросването на сладкото, няколко минути преди да се свали от огъня, се прибавя на 1 кг захар по 1 ч.л. лимонена киселина.

Сладкото е готово, когато капка от сиропа, капната върху порцеланова чинийка или бучка захар, запази формата си и не се разлива.

Обичайното съотношение е 1 кг плод към 1 кг захар, но все пак зависи от сладостта на плода и от това дали искате по-гъсто или по-течно сладко с повече сироп. Колкото повече захар сложите, толкова повече сироп ще има вашето сладко. Ако правите сладко от малини, къпини или ягоди, намалете количеството захар два пъти.

За варене на сладко използвайте само бяла кристална захар.

Специално за сладкото от ягоди може да използвате една тънкост – първо ги посипете със захарта и ги оставете да престоят така една нощ, за да се отдели сокът им. Така след сваряване те ще останат цели, а сиропът им ще бъде доста по-ароматен.

Щом се свали от огъня, сладкото се изсипва в добре изсушен малък съд, в който се оставя да преседи една нощ, за да се напои добре плодът със сироп, след което се изсипва в буркани. Сладката се запазват най-добре в буркани от ? кг, които трябва да държите на хладно и проветриво място.

Сладко от смокини

необходими продукти:

350 г смокини

1 кг захар

1 ч.л. винена киселина

начин на приготвяне:

1. Изберете малки и еднакви по големина смокини, отрежете им дръжките и ги измийте със студена вода.

2. Варете ги в 2-3 води по 5 мин. След последното изваряване веднага ги измийте със студена вода.

3. Прободете смокините на няколко места с игла, сложете ги в сиропа и ги варете 10-15 мин.

4. Оставете ги да престоят в сиропа една нощ, за да се напои добре плодът.

5. На другия ден сварете отново сладкото до необходимата гъстота.

6. Прибавете киселината и свалете от огъня.

7. След като сладкото изстине, го разсипете в буркани.

Сладко от ягоди или малини

необходими продукти:

750 г ягоди

1 кг захар

1 ч.л. винена киселина

2 ч.ч. вода

начин на приготвяне:

1. Ягодите се накисват във варна вода за 15 минути, след което се измиват и им се махат дръжчиците.

2. Отделно се сварява сироп от 1 кг захар и 2 чаши вода.

3. Свареният сироп се оставя да застине, прибавят се ягодите и се варят на силен огън, като пяната се обира постоянно с решетеста лъжица.

4. Към края на варенето се прибавя 1 ч.л. винена киселина.

5. Сладкото се изсипва в дълбок съд, оставя се да изстине, след което се насипва в буркани.

Сладко от зелени орехчета

необходими продукти:

1 кг орехчета

1 кг захар

1 ч.л. винена киселина

3 ч.ч. вода

начин на приготвяне:

1. Орехчетата за сладко трябва да бъдат млади, още не втвърдени и прясно набрани. Веднага след набирането им ги обелете и ги потопете в студена вода, за да не почернеят.

2. Сварете ги в две води. Във всяка вода е добре да се варят по 10 минути.

3. Оставете ги да престоят във втората вода на хладно място около едно денонощие.

4. Сварете сироп, в който добавете орехчетата и сварете сладкото на силен огън.

5. Когато се сгъсти, прибавете винената киселина и свалете от огъня.

6. Оставете сладкото да изстине и го насипете в буркани.

Още рецепти и вкусни здравословни съвети ще откриете в новия брой на сп. "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X