Напишете дума/думи за търсене

Защо никога не трябва да използваме втори път опаковки за храна

Гледайте обозначението върху пластмасата, номерация от 1 до 7 и съставът ще ви ориентират коя за какви нужди е подходяща, каза доц. Валентина Багдасарян, експерт в отдел “Материали за контакт с храни” в Националния център по обществено здраве и анализи, един от най-опитните български специалисти в тази област.

- Доц. Багдасарян, вашите съвети кои видове съдове за готвене как се използват, за да сме здрави, убедиха читателите, че всъщност само си мислим, че знаем всичко в тази област. Това породи въпроси и за съдовете за съхраняване на храни и особено за най-често употребяваните пластмасови опаковки. Безопасни ли са те?

- Пластмасовите опаковки намират голямо приложение за съхраняване на разнообразни хранителни продукти. Те са безвредни, ако се употребяват съгласно предназначението си. При използването на такива опаковки трябва обезателно да се съобразяваме със свойствата на полимерните материали, от които са изработени. Върху опаковките от пластмаса обикновено са посочени знаците, указващи вида на полимера с цифра или с латински букви - PET, HDPE и т.н. Може също да бъдат посочени условията на употреба, за които опаковката е предназначена – употреба в микровълнова фурна, максимално допустима температура на загряване, снежинка – когато е предназначена за замразени продукти, отбелязва се със знак и дали е разрешена, или забранена за поставяне в миялна машина и т.н. Ако препоръчаните условия на употреба не са спазени или дадена опаковка е използвана не по предназначение, може не само да настъпят промени във вкуса и аромата на съхранявания в нея продукт, но и в него

да преминат

вещества, които

не са безопасни

за човешкия организъм.

Пластмасови съдове, които не са предназначени за хранителни продукти, например кофи, бидони, опаковки, почистени от съдържали се в тях строителни материали или козметични продукти, не трябва да се употребяват за съхраняване на храна или вода.Често в домакинствата се наблюдава използване на подобни вместимости за приготвяне на зимнина - кисело зеле, кисели краставички, домати и др.

Има стотици пластмаси, но малко от тях са подходящи за съхранението на храни и начинът да сме сигурни е да гледаме дали носят обозначението, че са подходящи за контакт с храна, или само изглеждат така.

- Кои са най-разпространените за широка употреба?

- Най-често срещаните са полиолефините, полистиренът, съполимерите на етилена, полиестерите, поликарбонатът, полиамидът (найлонът), поливинилхлоридът, композитните пластмаси – различни комбинации на няколко полимера, специалните многослойни материали, които се използват в опаковки за хранителни продукти за приложения в микровълнови фурни. (Вижте по-подробна практическа информация, която доц. Багдасарян изтъква за тях, по-долу.)

Трябва да се има предвид, че в полиетиленови торби и торби от други полимерни материали, предназначени за опаковане на дрехи, обувки, химикали, реактиви и др., не бива да се съхраняват хранителни продукти.

Традиционните пакети, в които пренасяме продуктите от магазина до дома, в повечето случаи не са подходящи за съхранение, тъй като те са направени от рециклирани материали и не са предназначени за продължително излагане на минусови температури. Още повече че рециклираните материали може да съдържат продукти от непълна полимеризация, остатъци от пигменти и други очиствания, както и да станат трошливи при продължително съхранение във фризер.

Торбички, направени

от целофан,

са безопасни

и в тях може да се

съхраняват различни

хранителни продукти.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X