Напишете дума/думи за търсене

Истини и лъжи за натуралните сокове

Да пиеш, или да не пиеш – това е въпросът. Пакетираните сокове са удобни и лесни за употреба. Кои са спорните критерии, по които се спекулира, и кои са митовете и фактите.

Критерий 1: натурален произход

Мит: Соковете се приготвят от разреден с вода концентрат с химически произход.

Факт: Ако на етикета е отбелязано, че сокът е 100%, той е произведен от възстановен сок от натурални свежи плодове или зеленчуци. Началният етап на промишлената преработка е сходен с приготвянето на домашен фреш – зрелите плодове се измиват, почистват от обелките и семките и се отделя сокът от тях – при това в условия на пълна стерилност. След това се изпарява водата, за да се получи концентрат, в който са запазени голяма част от витамините, минералите и другите полезни вещества. За да може да бъде транспортиран, се замразява. Следва възстановяване на концентрирания сок, като се добавя същото количество вода, която е била изпарена. Ако е спазена тази технология, пакетираният сок може с пълното право да бъде наречен натурален.

Критерий 2: цвят, аромат, вкус

Мит: В пакетираните сокове има много химия – оцветители и ароматизатори.

Факт: Ако сокът е от качествен производител, наситеният цвят, приятният аромат и вкус се постигат чрез специална технология и опаковка – те осигуряват в максимална степен съхранение на натуралните вещества, получени от плодовете и зеленчуците.

Критерий 3: витамини

Мит: В пакетираните сокове няма нищо полезно.

Факт: Обикновено соковете се приготвят от добре узрели сезонни плодове и зеленчуци, богати на витамини. Разбира се, тук правилното съхранение е от съществено значение.

Критерий 4: дълъг срок на годност

Мит: Ако сокът може да се съхранява с години, значи в него са добавени консерванти.

Факт: По принцип соковете, съдържащи оцветители и консерванти, не бива да носят етикет „натурален сок”. Качествените сокове са с дълъг срок на годност поради специалната технология на произвеждане и опаковката си. Всеки стадий от производството се осъществява в условията на биологически чиста среда – вакуум и стерилност. Щадящата пастьоризация изключва възможността от попадане на бактерии, но съхранява полезните вещества и приятния аромат и вкус. Многослойната антиспетична картонена опаковка осигурява на готовата напитка съхраняване на полезните качества за отбелязания срок на годност.

Критерий 5: опаковка

Мит: Най-добрият сок е от стъклени бутилки.

Факт: Картонените опаковки от ново поколение са леки, евтини и екологични, тъй като подлежат на вторична преработка. Освен това не пропускат влага, светлина и кислород – поради което съхраняват максимално качествата на сока.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X