Напишете дума/думи за търсене

Капризите на перфектните компоти (+рецепти)

Как да си направим компоти?

След туршиите дойде ред и на сладката и компотите. Все по-малко домакинства инвестират време в това да си направят сладка и компоти. Някои смятат, че те съдържат твърде много захар и това ги прави нездравословни, а в същото време през студените месеци им се приисква нещо сладичко и купуват готови сладка и конфитюри, а вместо компоти, пълни със захар, пият газирани напитки и „натурални“ сокове, пълни с много по-нездравословни от захарта съставки.

Затова намерете малко време това лято, заведете децата на открито за един уикенд, запалете хубав огън и сварете малко компоти и няколко сладка – ще имате и красив спомен, и нещо вкусно, приготвено от самите вас. Да не говорим, че ще ви излезе далеч по-евтино от купешките варианти.

Важно за стерилизацията

Стерилизацията се изразява в преваряване на херметически затворени продукти при минимум 100 градуса температура. Херметически затвореният съд не позволява да проникне въздух, а чрез въздуха върху продуктите попадат микроорганизми и това предизвиква тяхното разваляне.

Изключително важно е съдовете, в които ще варите компот или сладко, да са абсолютно чисти и сухи. Препоръчва се дори да бъдат предварително изварени.

Измийте плодовете и отстранете натъртените и наядените от червеи. Най-добре е да ги обелите – така ще са още по-вкусни, и ги изчистете от дръжките и семената.

Може да направите компот от почти всеки плод. Той трябва да е добре узрял, здрав и пресен.

Стерилизацията може да се направи в голяма и дълбока тенджера.

Бурканите не трябва да са плътно един до друг, защото при варенето може да се счупят. Някои хора ползват кърпи, други – летвички, трети просто варят на разстояние.

След като се подредят бурканите, се налива вода, която да ги покрие.

Продължителността на стерилизирането се отчита от момента, в който водата заври. Тя е различна за различните продукти.

Ориентировъчни минути:

ягоди, малини и други горски плодове – 15 минути

кайсии и праскови – 25 минути

вишни и череши – 10 минути

ябълки, дюли, круши, сливи – 25 минути

Запомнете това съотношение за компотите: за 1 кг плод са необподими 1/2 кг захар и 1/2 л вода.

След сваряване на компотите бурканите се изваждат от тенджерата и се обръщат с капачката надолу.

Може да сварите компот и без захар, захарта не е отговорна за неговото консервиране - и така може да получите напълно здравословна напитка.

Не консумирайте компоти, които са престояли повече от една година.

I вариант:

Повечето от нас познават един-единствен метод за варене на компоти, при който плодовете и захарта се слагат заедно с водата в буркан, който се затваря и се вари. Има обаче и вариант да сварите напитката и тогава да я стерилизирате. Ето няколко такива рецепти:

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X