Напишете дума/думи за търсене

Безопасна ли е плодовата захар

Най-голямо е количеството плодова захар, фруктоза, което се приема при консумация на захарта и производните й. Бялата захар по химическа структура е дизахарид, състоящ се от глюкоза и фруктоза. Установено е, че човек консумира около 79 г захар на ден, което е 15% (316 калории) от дневното количество калории, а от тях половината са фруктоза.

Цял плод или фреш

Плодовете съдържат сравнително малко количество фруктоза, с усвояването на която организмът се справя добре. Плодовете съдържат и растителни фибри, които забавят процеса на усвояване и постъпване на фруктозата в черния дроб, но ако си направите фреш, фибрите биват отстранени. Чрез плодовия сок приемате много повече фруктоза, отколкото от целите плодове, които бихте изяли.

Пчелният мед е ценен природен източник на фруктоза. Усвоява се лесно и бързо натоварва организма с фруктоза. Единствено силният му сладък вкус може да ни предпази от консумацията на по-големи количества на един прием. За съжаление ние приемаме фруктоза не от плодовете, а от заместителите на захарта в безалкохолните напитки, сладкиши и много видове готови храни и продукти.

Счита се, че фруктозата е подходяща за диабетици, тъй като се усвоява в червата значително по-бавно и не стимулира инсулиновата секреция така, както бялата захар.

Но освен инсулин, фруктозата не стимулира и производството на хормона лептин. Той е наречен “хормон на ситостта”, тъй като изпраща сигнали на мозъка, че сме заситили глада си и мозъкът дава команда за спиране на храненето. Така по-високият прием на фруктоза ограничава контрола над количеството приета храна и ние преяждаме. Лептинът отговаря за енергийния баланс и неговият недостиг може да доведе до нарушения в енергийния обмен. Развива се затлъстяване, влошаване на съотношението на “добрия” и “ лош холестерол”, повишаване на триглицеридите и повишен апетит.

Защо да внимаваме

При консумация на фруктоза мазнините се отлагат предимно около вътрешните органи и по-малко в под-кожните слоеве. Развива се състояние на висцерално затлъстяване, предпоставка за метаболитен синдром и увеличен сърдечен риск.

Захарите увеличават слепването на тромбоцитите и опастността от тромбемболия, а фруктозата в това отношение е много по-опасна от която и да е захар.

Когато фруктозата е в по-големи количества, се преработва в мазнини и триглицеридите в кръвта се покачват с над 30%. Това повишава опасността от инсулинова резистентност и развитие на диабет II тип. Голямата консумация на фруктоза е една от основните причини за сърдечно-съдови проблеми при диабетиците.

Големите количества фруктоза пречат на усвояването на медта, основен минерал за производството на хемоглобин. Медта е и съществена част от антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза (СОД), който неутрализира свободните радикали. При недостиг на мед се увеличава рискът от рак и се ускоряват процесите на стареене на организма.

Фруктозна нетолерантност

При 30-40% от хората има проблеми с усвояване на фруктозата при прием на количества над 50 г., съдържащи се в 3-4 средни ябълки или в 500 мл плодов сок. Плодовата захар става неусвоена в червата, образуват се газове, появяват се подуване и къркорене в корема и стомашни разстройства. Това не бива да е причина за отказване от плодовете. Просто приемът им следва да е контролиран и да не се превишават препоръчваните количества.

Основният източник на фруктоза в света днес не са плодовете и пчелният мед, а High Fructose Corn Syrup/HFCS- глюкозо-фруктозен сироп от царевично нишесте.

Този продукт е със 75% по-сладък от захарта, по-евтин и по-траен и се използва в производството на много храни и безалкохолни напитки.

Важна разлика между натуралните източници на фруктоза и HFCS и захарта е, че последните ви доставят само “празни” калории, без витамини, минерали и други ценни за организма съставки, съдържащи се в плодовете и пчелния мед.

Четете внимателно етикетите на храните, които консумирате, за да съхраните здравето си.

Производителят е длъжен да обяви наличието на глюкозо-фруктозен сироп върху етикетите на безалкохолни напитки, натурални сокове, сладкарски и тестени изделия и закуски, хляб, подсладено кисело мляко, сладолед, сладка, сосове, кетчуп и много други, за които ние дори и не предполагаме, че съдържат фруктоза.

полезно

Според проучвания, ако приемът на глюкоза и фруктоза е 25% от дневния калориен прием, това води до идентично завишаване на теглото.

интересно

Средно голяма ябълка съдържа около 10 г фруктоза, докато чаша от най-популярната безалкохолна напитка съдържа 30-40 г.

факт

Докато през последните години консумацията на бяла захар, поради активната медийна информация за вредите й за здравето е намаляла значително, то консумацията на фруктоза под формата на глюкозо-фруктозен сироп се е увеличила 2,5 пъти.

внимание

При системното комбиниране на алкохол с безалкохолни или енергийни напитки, подсладени с глюкозо-фруктозен сироп, се увеличава опасността от развитие на лептинова резистентност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X