Напишете дума/думи за търсене

Всичко, което трябва да знаем за захарта

Ако солта в малки количества е необходима на организма, то захарта е напълно безполезен продукт, твърдят диетолозите. Тези, които си мислят, че сладкото е нужно за дейността на мозъка, грешат. За работата на мозъка се изисква глюкоза, която се получава от „бавните” въглехидрати. С други думи, ако искате да подсилите концентрацията и ума си, по-подходящо е да замените захарта и десертите в менюто си с изделия от пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, зеленчуци и несладки плодове (например, ябълки). По този начин ще стабилизирате за дълго време нивото на глюкоза в кръвта. В резултат на „бързите” въглехидрати (шоколад, бисквити) усещаме умствена мобилизация, и прилив на добро настроение. Но нивото на глюкозата бързо пада и организмът съвсем скоро започва да търси нова порция храна. Когато вместо „бързи” въглехидрати консумираме „сложни” – пълнозърнест хляб и макарони, овесена каша, кръвната захар се повишава плавно, но и спада постепенно, което осигурява бистър ум.

Можем ли да отслабнем, без да се отказваме напълно от захарта?

Всеизвестно е също, че ако искате да отслабнете или се стареете да поддържате настоящото си тегло, консумацията на захар определено не е препоръчителна. И все пак, няма нужда да я изхвърляте напълно от менюто си. 1 ч.л. (без връх) съдържа 5 г захар, което е 20 ккал. Ако менюто е балансирано и се състои от натурални продукти, 1 ч.л. захар няма да нанесе никакви вреди. Правилото е просто: умереното количество няма как да навреди. И това, впрочем, се отнася не само за сладкото.

Безопасни ли са заместителите на захарта?

Най-популярните изкуствени заместители на захарта са аспартам, неотам (neotame), сукралоза (splenda). След многократни проверки независими експерти са признали за сравнително най-безопасни неотам и сукралоза. Но трябва да се има предвид, че от началото на използването на тези добавки не е минало достатъчно време, за да се прояви цялостното им въздействие върху здравето. Освен това има съвсем малко данни за въздействието на заместителите на захарта върху детския организъм, така че лекарите не препоръчват употребата им от бременни.

Може ли изкуствените заместители на захарта да ни помогнат да отвикнем от сладкото?

По-скоро е обратното. Да хапнете бонбон или парче торта не е най-здравословният, но е най-бързият начин да се успокоите и да се възнаградите за усилията в края на труден ден. Захарта подобрява настроението и снема стреса и именно това прави сладкарските изделия толкова привлекателни. Нито един изкуствен заместител не оказва подобно действие – с тях ни е вкусно, но скучно, също както от кафе без кофеин. Факт е, че изкуствените заместители не съдържат калории и не повишават нивото на глюкоза в кръвта. Но не могат да се сравнят и с удоволствието, което носи захарта. Когато не получи очаквания ефект от продукта, съдържащ захарен заместител, човек обикновено изяжда няколко порции от същата храна. Това води до изграждане на навик, още повече, че изкуствените заместители са многократно по-сладки от захарта. Така натурално сладките храни (плодове, зеленчуци), губят своята привлекателност. Затова по-добра стратегия е вместо да заменяте захарта с изкуствени вещества, постепенно да намалявате консумираното количество и да се учите да се наслаждавате на натуралния вкус на чая и кафето. Сред диетолозите захарта не е потребност, а навик – и при желание може да се избавите от него.

Има ли здравословни алтернативи?

Диетолозите обясняват, че сладкото ни привлича по две причини. Първата е, когато сме гладни и организмът бърза да получи порция енергия. Тук е достатъчно да действаме осъзнато и да подбираме по-здравословни алтернативи. Втората причина е психологическа – заменяме със сладкото нещо, което не ни достига. В този случай е важно да решим проблемът, който изостря апетита ни за захар.

Мед

Той е най-очевидният заместител на захарта, но също има своите критици. Натуралният мед е заслужил славата си на полезен продукт, тъй като съдържа витамини от групата В, С, глюкоза, протеини, калий, желязо и много други микроелементи. Оказва антибактериално и антивирусно въздействие, поради което помага при простудни заболявания. Според някои диетолози обаче, медът е полезен по-скоро като лекарствено средство. Той е също толкова сладък, колкото и захарта,калоричен е и повдига рязко нивото на глюкоза в кръвта. Така че ако замените захарта с мед, ще получите ползи, но няма да избегнете вредите.

Тръстикова захар

Да замените бялата захар с кафява е популярен ход, но не особено ефективен. Няма никаква разлика във въздействието на двата продукта върху организма. Още повече, че на пазара често кафявата захар е обикновена бяла, към която са добавени оцветители.

Фруктоза

При нея характерното е, че може да стане причина за натрупване на наднормени килограми дори повече от бялата захар. Затова е необходимо да сте внимателни с консумацията на прясно изцедени плодови сокове.

Стевия

Диетолозите я смятат за най-добрия заместител на захарта. Листата на растението стевия са много сладки, но консумацията й не влияе на нивото на глюкозата в кръвта. Тъй при нея не се наблюдават вредните странични ефекти, стевията е безопасна дори за децата. Вкусът й обаче е необичаен и трябва да се привикне с него (ако се изяде по-голямо количество, може да остави горчив послевкус). Не е лесно да се замени захарта със стевия при приготвянето на печива, тъй като захарта освен вкус, дава и обем – което не се постига с няколко листа стевия. Затова пък може спокойно да използвате стевия за подслаждане на кафето или чая.

4 начина да намалите апетита си за сладко

1. Съвет 1: хапнете протеини

Ако не работи: изкарайте 1 ден на шоколад

Кисело мляко, извара, сирене, яйца, нетлъсто месо, риба, ядки – диетолозите съветват да хапнете първо белтъчини, когато ви се яде сладко. Богатите на протеини продукти стабилизират нивото на кръвната захар и след 15–20 мин гладът за сладко утихва. Ако този метод не работи, заложете на друг – за да се преборите с влечението към захарта, изкарайте един ден само на черен шоколад (минимум 75–80% какао). Разделете 150 г шоколад на 6 порции и ги консумирайте до 8 часа вечерта.

2. Съвет 2: яжте сладко само на десерт

Ако не работи: сладка междинна закуска

Малко парче торта, веднага след като сте обядвали, не предизвиква рязко покачване на кръвната захар. Така ще удовлетворите нуждата си от сладко, без да изгубите чувството за мярка. Но ако обядът ви се състои само от торта, след половин час ще усетите желание за още едно парче. Ако след като се наобядвате се чувствате сити и нямате нужда от десерт, а вечерта умирате от желание за сладко, приложете един трик: швейцарският диетолог Патрик Леконт твърди, че най-хармоничното време за десерт, според биоритмите, е между 17 и 18,30 часа. За този период Леконт съветва да хапнете малко парче торта или 80 г сладолед – така ще намалите апетита си за захар като цяло.

Съвет 3: измийте си зъбите

Ако не работи: ябълка или магданоз

Почистването на зъбите в момент, когато изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко, ще ви помогне да пренастроите вкусовите рецептори. Така вкусът в устата се променя и апетитът за сладко намалява. Ако нямате възможност, изяжте ябълка или сдъвчете стрък магданоз – ще получите същия ефект.

4. Яжте сладко веднъж седмично

Ако не работи: малки порции 3–4 пъти седмично.

Най-разпространеният съвет на диетолозите е да не се лишавате напълно от любимите си храни. Веднъж седмично спокойно може да си позволите голямо парче торта или друго сладко лакомство в достатъчно количество. Но не всеки притежава такава сила на волята – ако не ви се отдава, позволете си да ядете захар 3–4 пъти седмично, но на малки порции (две бисквити или малко парче сладкиш).

За още полезна информация и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X