Напишете дума/думи за търсене

Сушени плодове и зеленчуци - здравословната традиция от времето на бабите

Добрите традиции, дори и да са много стари, винаги си остават добри. Една такава, която с гордост сме наследили от бабите си, е приготвянето на зимнина. Но освен традиционните компоти и консерви, сушенето на плодове и зеленчуци отново става модерно.

Най-пълноценно – на слънце

Традиционният метод, който бабите ни са практикували, е сушене на слънце. Смята се за най-здравословен, защото плодовете и зеленчуците “се зареждат” от слънчевите лъчи. Той обаче изисква повече време и грижи. Продуктите трябва да се изчистят и подсушат, а след това да се наредят внимателно върху чиста и равна повърхност. За да се изсушат повечето плодове и зеленчуци се нуждаят от поне 10 дни на слънце, като през това време трябва да се обръщат и пазят от гризачи и насекоми. Вечер е добре да се прибират, както и при всяка прогноза за дъжд. Именно зависимостта от времето прави метода рисков, защото целият процес може да бъде провален от неочакван дъжд.

По-бързо – във фурна

Плодовете и зеленчуците отново се обработват преди сушенето – повечето се пoтaпят във вpящa вoдa зa 1-2 минyти и вeднaгa cлeд тoвa за малко се oxлaждaт в cтyдeнa. Подсушават се и се поставят в тава, постлана с фолио за печене. За различните плодове и зеленчуци е необходимо различно време. Ябълките например се сушат за около 5-6 часа, като първоначално се поставят на температура около 80 градуса, а след това – на 50 градуса. Кайсиите обаче се сушат първо на по-ниска температура – около 50 градуса за около 8 часа и след това още 8 на около 70 градуса. Домати се сушат за около 3-6 часа първоначално на около 100 градуса, а след това още 6-12 часа – на 70.

При този метод на сушене обаче е добре вратата на фурната да не е плътно затворена. Добре е плодовете и зеленчуците да се наблюдават, да се вадят от време на време да се проветряват, да се обръщат или пренареждат, за да изсъхнат равномерно всички.

Най-модерното – уреди за сушене

Но тъй като домашно сушените плодове и зеленчуци са най-здравословни, въпреки че изисква време много домакини не се отказват от сушенето. Напротив практиката става дори толкова модерна, че на пазара се появиха специални уреди за сушене на плодове и зеленчуци. С дехидратор за храни може да сушите всякакви плодове и зеленчуци – ябълки, круши, смокини, малини, череши, ягоди, грозде, касис, домати, моркови, чушки, патладжани, гъби и каквото друго ви хрумне. Часовете за сушене пак са около 10-12, а понякога и повече за по-сочните продукти. Удобството е, че температурата се контролира от само себе си и се създава ефект на фурна с вентилатор. Така плодовете се изсушават равномерно, без да имат нужда да бъдат вадени, обръщани или пренареждани. Някои уреди са комбинация от дехидратор и уред за готвене на пара, а други дори имат и функции за варене на ориз и за правене на домашно кисело мляко.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X