Напишете дума/думи за търсене

Сушени плодове и зеленчуци - здравословната традиция от времето на бабите

Кое как?

За сушене сливите трябва да зрели, след като се попарят и изстудят, ако по тях не са се образували пукнатини, трябва съвсем фино да бъдат нацепени на места, така че да може по-лесно соковете им да се изпарят.

Ябълки най-добре се сушат на резени, като предварително не е нужно да се белят, но е добре да се махнат семките.

Кайсиите се сушат задължително без костилка.

За сушене на домати има различни варианти. Традиционният е на кръгчета и поръсени с малко сол. Бабите ни са нанизвали на конец тези изсушени кръгчета. По-модерните рецепти ни учат да ги сушим на четвъртинки, поръсени със сол, магданоз, босилек и розмарин, а след това да ги съхраняваме, поляти със зехтин.

За сушене на чушки, винаги се избират само най-зрелите и здрави зеленчуци, но това не означава най-едрите – напротив – те по-трудно изсъхват. Традиционните нанизи от чушки, с които навремето са се украсявали българските домове, винаги трябва да се държат на проветриво и невлажно място. Макар че днес се препоръчва сушените плодове и зеленчуци да не се слагат да висят из къщата (освен, ако не са само за украса), а да се съхраняват в хартиени пликчета или памучни торби на сухо и проветриво място.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X