Напишете дума/думи за търсене

Как да направим хубава туршия (+рецепти)

Пълнени патладжани

необходими продукти:

5 кг патладжани

1 кг моркови

? кг бамя

? кг целина

200 г чесън

2 л оцет

200 г сол

2 л вода

начин на приготвяне:

1. Избират се дребни и сравнително еднакви патладжани и се цепват на четири места по дължина.

2. Цепнатините се пълнят с нарязаните на дребно моркови, целина, бамя, чесън.

3. Напълнените патладжани се завързват със стебла от целина и се нареждат в съд, заливат се със сварена и охладена саламура от оцет, вода и сол.

Съхраняват се на хладно място.

Туршия от бамя

необходими продукти:

3 кг бамя

2 л оцет

200 г сол

начин на приготвяне:

1. Взема се млада и крехка бамя, отрязват й се дръжките и се нарежда в буркани.

2. Между редовете се слагат листа от целина. По желание може да се сложат и малки пиперки.

3. Залива се с хладък подсолен оцет, покрива се с плътна материя и се притиска с тежест така, че бамята да бъде покрита от течността.

4. На другия ден се преглежда и ако е необходимо, й се добявя оцет.

5. След като престои една седмица, течността се изцежда и се преварява. Оставя се да изстине и се залива отново.

Върху бамята може да се сложи и ситно настърган хрян.

Смесена туршия

необходими продукти:

20 кг зеленчуци по избор:

чушки, зелени домати, бамя, зеле, моркови, целина и т.н.

1,5 кг сол

20 л вода

4 л оцет

подправки по желание

начин на приготвяне:

1. Изчистеният зеленчук се нарежда на редове в бидон, като между всеки ред се слагат лозови листа, предварително попарени в саламурата.

2. Най-отгоре се слага венец от лозови пръчки и листа, след което се залива със саламурата.

3. Туршията се оставя да преседи 2 дена, след което се слага някаква кръстачка, затиска се с камък и се покрива.

4. Туршията се претака на всеки два дена по 3-4 пъти.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X