Напишете дума/думи за търсене

Със зелена диета се свалят 5 кг за месец

Зелената диета е режим детокс за организма, който ни помага да се отървем и от няколко излишни килограма. Не бива да се бърка със суровоядството обаче, защото при тази диета са позволени и храни като месо, мляко и дори хляб.

Зелeната диета е създадена от френския диетолог д-р Диамон за хората, които много обичат плодовете и зеленчуците, но не могат да се хранят само с тях. Режимът е полезен и действа прочистващо за организма, защото все пак акцентът е именно върху яденето на плодове и зеленчуци. Целта е те да не са просто допълнение към храната, а основна част от всяко ядене. По този начин ще си набавите достатъчно витамини и фибри и ще подобрите работата на червата.

Д-р Диамон предупреждава обаче, че ако по принцип не сте свикнали да приемате фибри в началото на режима може да страдате от газове и подуване на корема. Затова той препоръчва на чувствителните хора да минат плавно към режима като започнат да добавят по малко зеленчуци и плодове към всяко хранене за сметка на други продукти и постепенно да увеличават количеството им.

Режимът не е подходящ за хора, които искат бързо да свалят килограми, защото с него ще отслабнете по-бавно – с около 5 кг за месец, но пък рискът от йо-йо ефект е по-нисък при бавно губене на тегло. Д-р Диамон подчертава, че при консумация единствено на плодове и зеленчуци особено, ако са сурови, наистина се свалят по-бързо килограми и има по-силен детокс ефект за организма, но този тип режим на базата на суровоядство не е подходящ за всички, защото трудно се спазва, организмът се изтощава, някои хора не могат да изпълняват задълженията си, особено, ако са на работа, изискваща физически усилия, както и крие рискове за тези с гастрити, колити и язви. Затова френският диетолог създава Зелената диета като по-щадящ вариант за организма.

Примерно меню

Закуска: прясно изцеден сок от портокал + резен ананас или червена чушка + филия пълнозърнест хляб с нискомаслено сирене;

Между закуската и обяда: банан или 1 авокадо + 1 чаша нискомаслено кисело мляко;

Обяд: Зеленчукова супа или салата от домати + 100 пилешко филе;

Следобедна закуска: грейпфрут или краставица + 2 оризови бисквити;

Ранна вечеря: ябълка или круша или 2-3 моркова;

Вечеря: салата от зелена салата, червена чушка, червено цвекло, морков + 100 г филе от риба на скара.

Това е само примерно меню, вие може да си създадете различни варианти за различните дни. Може да консумирате всякакви плодове и зеленчуци, които обичате, стига да не са от консерва, туршия или компот, тоест без добавени сол или захар. Може да ядете също пилешко месо без кожата, както и риба, но предимно бяла. От млечните продукти са позволени кисели млека, ако са нискомаслени, а относно прясното мляко е добре да го ограничите, за да не засилите симптомите на подуване на стомаха и газове, които се изострят от консумацията на плодовете и зеленчуците. Хляб може да си позволите само сутрин и то пълнозърнест. Забравете за сладкото, както и за алкохола. Добре е да спазвате режима поне две седмици, по възможност цял месец.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X