Напишете дума/думи за търсене

Тънкости при приготвянето на риба (+рецепти)

Обичате риба и морски дарове, иска ви се да ги готвите по-често у дома, но все ви притеснява нещо, все ви се струва трудно. Не се плашете, а тичайте до магазина!

Важно е да знаете как да познаете дали рибата е прясна или не, как е най-полезно и вкусно да приготвите различните видове риба и разбира се кои са онези малки хитрини, които ще оставят мъжа ви безмълвен, а децата ще искат още и още.

Три причини често да готвите риба

Не се чудете дали да готвите риба за семейството си. Има най-малко три причини да го правите често.

Първо, във всеки наръчник за здравословно хранене ще прочетете, че рибата и морските дарове са много полезни.

Второ, дори да сте начинаеща домакиня, трудно ще сбъркате. Най-много да пресушите рибата, но и срещу това си има чалъм – мариновайте я предварително. Ако я варите, гледайте да не прекалите, за да не се разпадне. Освен ако не искате да сервирате рибена каша.

Трето, ястията стават бързо, което съвсем не е маловажно за вечно заетите жени.

А, да, четвъртата причина е, че рибата става много вкусна даже без особени допълнения. За чудно ястие стигат и само сол, подправки на вкус, олио и лимон.

Няма съмнение каква риба да купувате – разбира се, прясна. Свежестта й ще познаете по очите – трябва да са изпъкнали и бистри. Люспите са лъскави и плътно прилепнали. Хрилете са с наситен цвят, в никакъв случай сивкави. Прясната риба е съвсем леко слузеста и не е лепкава.

Като я натиснете с пръст и пуснете, мястото трябва бързо да се възстанови. Коремът не бива да е подут. Помиришете главата – нали знаете поговорката, че рибата се вмирисва откъм главата.

Може и замразена риба да сготвите, но тогава хранителната й стойност намалява. Ако обаче я размразите правилно – т.е. за достатъчно време в хладилника, пак ще си е вкусна. В случай че имате някакви съмнения, за да определите свежестта на замразена риба, забийте в нея нож, който преди това сте потопили във вряща вода. Помиришете го – миризмата ще ви даде търсения отговор.

В магазините вече се продават всякакъв вид риби, дори и екзотични. За съжаление обаче не се намира калкан, а всеки, роден по Черно море, ще ви каже, че това е много вкусна риба. С екзотичните видове внимавайте. Някои се готвят по точно определен начин и по друг не са вкусни. За разлика от добре познатите от нашите реки, езера и морето, за които рецептите смело може да разменяте.

По-удобно е да купувате почистена риба. Но ако сами ще си я чистите, има трик – потопете пръстите и дланите си в сол и рибата няма да е толкова хлъзгава. После изплакнете ръцете си с оцет, че да не миришат.

И морските дарове най-добре купувайте почистени. Освен че се чистят пипкаво, някои от тях се обработват и доста сложно.

Няма съмнение и как най-здравословно да направите рибата. Ако здравословното ви е ключовата дума, сгответе я на пара или варена. След това е най-добре на скара или на тиган без мазнина. После идват печенето и панирането. Но каквото и да говорят диетолозите, хрупкаво изпържената риба е много вкусна, въпреки че не е в топ 3 по здравословност.

Точно това е начинът да сготвите дребна риба като цацата. Въобще може да не я чистите. Само я овалвате в брашно, малко го изтръсквате, че да не прегори, и пускате в тигана или още по-хубаво – във фритюрник.

Добре е да овкусите рибата поне час преди гответенето, за да поеме ароматите. За скара и за печене може да я мариновате в подправки и в лимонов сок или оцет половин час преди готвенето.

Много подправки вървят на рибата, но традиционните са черен и бял пипер, копър, магданоз, девисил. Също риган, мащерка, розмарин, индийско орехче, щом ги харесвате. При варене смело може да слагате целина, дафинов лист, бахар.

Ако много бързате със семейната вечеря, ето три експресни рецепти, които искат не повече от половин час.

Печена. Включете фурната на 180 градуса. Посолете рибите (пъстърви, скумрии). Натрийте ги отвътре с черен пипер, овкусете ги с малко лимонов сок и олио. Пъхнете в коремите им тънко нарязани на кръгчета лимон или домати плюс пресни или сухи подправки на вкус. Сложете в намазнена тавичка, капнете и върху рибата олио. Изпечете за 18-20 минути.

Панирана. Овкусете рибните филета със сол, с черен пипер и лимонов сок. Разбийте яйца с малко бяло вино или бира. Постепенно добавете пшеничено или царевично брашно и бъркайте да стане рядка каша. Оваляйте добре филетата и ги изпържете.

На скара. Рибените котлети мариновайте за 20 минути в смес от зехтин, лимонов сок, 1-2 дафинови листа, сух копър, черен пипер и сол. Изпечете ги на намазнената скара, докато се зачервят.

Междувременно отворете виното. И бяло върви, и розе.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X